První prázdninové koncerty Zámeckého léta představí barokní hudbu

VIZOVICE - Klenoty barokní hudby a V mořském vánku jsou názvy dalších koncertů, které v první prázdninové dny nabídne program 52. ročníku Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby. Serveru Zlin.cz to oznámila za vizovickou radnici Iva Kopečná.

První z koncertů se jako jediný z celé škály letošních hudebních představení uskuteční v zámecké kapli Panny Marie Matky dobré rady, a to již tento pátek 28. června od 19.30 hodin, druhý z nich se pak 5. července od 19.30 hodin uskuteční už na tradičním místě – v reprezentačním sále vizovického zámku.

Koncerty v zámecké kapli se v rámci Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby konají každoročně od roku 2016. „Snahou pořadatelů je vždy do programu zapojit i dobře zachovaný varhanní pozitiv, který je v kapli umístěný a je vhodný především k uvádění skladeb z období baroka,“ řekl organizátor festivalu Vít Sušila. Koncerty v zámecké kapli nejsou zařazeny do předplatného festivalu. Hlavním důvodem je kapacita kaple, která je proti sálu poloviční, tedy jen 60 míst.

Významná osobnost české klasické hudby Jan Adamus, který zahraje na hoboj a anglický roh, a nejvýraznější česká varhanice své generace Irena Chřibková si pro posluchače připravili skladby například od Georga Philippa Telemanna, Johanna Pachelbela, W. A. Mozarta, Arcangela Corelliho či Johanna Sebastiana Bacha.

Koncert V mořském vánku posluchače zase přenese až k moři. „I když se koncert koná v době státních svátků, které jsou spojeny s osobnostmi našich dějin, v jeho programu se odráží spíš atmosféra začínajících prázdnin a dovolených trávených v přímořských letoviscích,“ přiblížil Vít Sušila.

Manželské duo Viento Marero Duo – flétnistka Michaela Meca a kytarista Jiří Meca – představí posluchačům například skladby Itala Domenica Cimarosy, španělského skladatele Joaquína Rodriga, Dána Joachima Andersena či argentinského skladatele Máxima Diega Pujola.

Mladí začínající umělci mají za sebou už celou řadu úspěchů. Jednatřicetiletá Michaela Meca pochází z Ostravy, kde navštěvovala Janáčkovu konzervatoř. Zúčastnila se mistrovských kurzů u předních českých i zahraničních flétnistů. Magisterské studium absolvovala na VŠMU v Bratislavě, nyní působí jako pedagog v ZUŠ Františka Drdly ve Žďáře nad Sázavou. Devětadvacetiletý Jiří Meca pochází z Opavy. V kytarovém i hudebním vývoji mu hodně pomohli tatínek Petr a dědeček Jiří, kteří jsou také pedagogy kytary. Absolvoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Bakalářské i magisterské studium absolvoval na VŠMU v Bratislavě. V současné době působí jako pedagog v ZUŠ Vladislava Vančury v Háji ve Slezsku a na konzervatoři v Opavě.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x