Dům Jana Horného se dočká nové střechy

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Dům Jana Horného, který je sídelní budovou valašskoklobouckého městského úřadu a významnou architektonickou památkou, podstoupí během letních prázdnin první etapu své obnovy. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Lenka Zvonková.

Střecha secesní stavby se nachází ve špatném technickém stavu, a tak vyžaduje výměnu krytiny za novou pálenou tašku, obnovu laťování i instalaci nových klempířských prvků. Současně dojde k zateplení kanceláří v podkroví a výměně hromosvodu. O zařazení opravy do plánu letošních investic rozhodlo na červnovém zasedání zastupitelstvo města.

„Po rodáku Hubertu Gessnerovi, jednom z nejvýznamnějších středoevropských architektů první poloviny 20. století, se nám ve Valašských Kloboukách dochoval odkaz v podobě pěti staveb. K nim patří i dům Jana Horného z roku 1897, situovaný na Masarykově náměstí. Původně obytný dům obchodníka Jana Horného, dnes sídlo městského úřadu, potřebuje vyřešit léty poznamenaný technický stav,“ uvedla starostka Eliška Olšáková.

Kompletní obnova historické památky by si vyžádala náklady přibližně 4,3 milionu korun. Z důvodu financování proto byla rozdělena do dvou etap, z nichž první se bude týkat střechy a druhá se později zaměří na opravu fasády, výměnu oken i dveří a opravu balkonu a terasy.

Letošní část rekonstrukce bude stát 2,2 milionu korun. „Projekt byl původně v plánu investic připraven takzvaně „pod čarou“. Ale díky tomu, že se nám podařilo získat dotaci Ministerstva kultury ve výši 400 tisíc korun a ze Zlínského kraje nám byla přiznána finanční podpora 300 tisíc korun, rozhodli zastupitelé o tom, že jej do rozpočtu zařadí,“ sdělila Eliška Olšáková. Dodala, že podobně bude město podávat žádosti o dotace i na druhou etapu obnovy.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x