U Baťova kanálu v Hradišti vzniká stání pro záchranné složky

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Povodí Mravy buduje na levém břehu řeky Moravy v Uherském Hradišti servisní stání pro složky záchranného systému. Smyslem je zajistit vyšší bezpečnost a operativnost zásahů na Baťově kanále, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Návštěvnost Baťova kanálu a množstsví registrovaných plavidel rok od roku roste, a proto Povodí Moravy do budoucna plánuje vybudovat více servisních stání v různých částech Baťova kanálu. „Infrastrukturu Baťova kanálu je nutné přizpůsobit vytíženosti a požadavkům na bezpečnost této plavební cesty. Z toho důvodu připravujeme v Uherském Hradišti servisní stání pro záchranáře, hasiče, policii, plavební správu a správce Baťova kanálu,“ vyjmenoval Chmelař.

Podle něj má každá z organizací na Baťově kanále určitou roli. Servisní stání umožní snadný přístup jednotek k vodnímu toku, čím se zkrátí čas pro zásah. „Přestože jsme investorem této akce, servisní stání budou sloužit ke krátkodobému i dlouhodobému kotvení hasičům, záchranářům, policii i státní plavební správě. Stání bude odpovídat požadavkům těchto složek,“ uvedl Chmelař.

Povodí Moravy jako správce vodních toků zajišťuje provoz plavebních komor i celkovou správu Baťova kanálu včetně odstraňování škod po povodních, vichřicích a podobně. „Z tohoto důvodu je nutné mít rychlý přístup k vodě, který neblokují rekreační lodě. Místo jsme zvolili na základě blízkého zázemí jednoho ze závodů Povodí Moravy včetně našich skladovacích a dílenských prostor, které umožňují uložení materiálů potřebných pro činnost záchranných složek a k výkonům při likvidaci havárií,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Molo se servisními stáními má na délku 50 metrů. Náklady na jeho pořízení jsou asi sedm milionů korun, které pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Molo vzniklo v Bratislavě, odkud ho přivezly kamiony. Na vodu ho položí jeřáb. „Na molo bude platit zákaz vstupu. Je to podobné jako zákaz vstupu nepovolaných osob na služební parkoviště záchranky, hasičů a policie. Vzhledem k funkci, kterou bude servisní stání plnit, není možné molo oplotit a zamknout,“ dodal Gargulák.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x