Smutek pro milovníky třešní. Za pár hodin přišla zkáza

ZLÍNSKO - Tak tohle ještě pan Bohumil Slovák z Provodova nezažil. A to pěstuje a sbírá třešně osmdesát let!

„Je to pár dnů, co mi manželka povídá, ať jdu natrhat třešně, už dozrávaly a tak se přiblížil čas, kdy vyskočím na žebř a sbírám, vždycky v tomto čase, letos o dva týdny později než loni,“ vyprávěl neuvěřitelně vitální 89 letý čipera.

Jenže místo sladkých plodů ho čekalo jako řadu dalších hořké překvapení.

„Je to opravdu téměř k nevíře, ale během pár hodin plody úplně odešly. Seschly, částečně shnily, nepěkný pohled,“ dívá se do koruny šedesát let staré třešně pan Slovák.

Hlavu si může ukroutit, tohle prostě nepamatuje.

„Na vině je zřejmě choroba monilóza,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. Navíc se na nezvykle rychlém znehodnocení jinak báječně vypadající úrody podepsala červivost. 

Prostě napršelo a pak přišly extrémní teploty, pro milovníky bublaniny, zavařenin, čerstvých plodů plných vitamínů a minerálů jakož i skvělé pálenky prostě utrum.

„Příroda je mocná čarodějka, někdy ukáže i ošklivou tvář,“ komentuje zvláštní úkaz velezkušený pan Slovák.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163842′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2395‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163842‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x