Stromy v Otrokovicích chrání v tropických vedrech zavlažovací vaky

OTROKOVICE - Stromy v Otrokovicích vlivem tropických veder usychají, a to i přesto, že jsou pravidelně zalévány autocisternou. Technické služby se proto rozhodly otestovat novinku v péči o mladé stromky v podobě zavlažovacích vaků, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Romana Stehlíková.

V Otrokovicích každoročně vysazují asi 100 až 150 nových stromků. Suché a teplé počasí v posledních letech však příliš nesvědčí jejich růstu. Aby ztráty nebyly tak markantní, rozhodly se Technické služby Otrokovice vyzkoušet novinku v péči o mladé stromky – zavlažovací vaky.

„V letošním roce jsme na zkoušku pořídili prvních 30 kusů těchto speciálních vaků. Instalace vaků ke stromům je velmi snadná a rychlá. Pojmou 56 litrů vody, která z nich po dobu pěti až osmi hodin postupně vytéká a optimálně zavlažuje kořenový systém stromků. A to je právě ta hlavní výhoda oproti klasické zálivce, při níž část vody odtéká bez užitku po povrchu půdy,“ uvedl jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Vaky jsou umístěny zejména v centrální části města a u mladých památných stromů. Pokud se osvědčí, plánuje se do budoucna přikoupení dalších, aby byly instalovány ke každému nově vysázenému stromu. Stejnou cestou se vydávají i ostatní města, protože sucho postihuje všechny.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x