Vsetínský kronikář Juříček získal od hejtmana záslužné vyznamenání

VSETÍN - Záslužné vyznamenání II. stupně jako výraz uznání a poděkování za celoživotní osobní přínos v oblasti historie, publicistiky a kronikářství Zlínského kraje obdržel Antonín Juříček ze Vsetína. Z rukou hejtmana Jiřího Čunka jej převzal v Domě kultury Vsetín v průběhu 44. ročníku Přeboru Vsetína v šachu, serveru Zlin.cz to sdělila Michaela Doleželová z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Práce kronikářů vyžaduje nesmírnou trpělivost a vytrvalost, je to mravenčí, dlouhodobá činnost. Kronikáře mnohdy není vidět, je skrytý někde v ústraní, ovšem zůstává po něm trvalá stopa ve formě zápisů v založeném a dlouhodobě vedeném artefaktu – kronice. Naprosto ojedinělým dílem v rámci naší republiky je kniha 100 let šachu na Valašsku, v níž Tonda Juříček zmapoval historii všech 53 šachových oddílů, které na Valašsku od roku 1906 až do roku 2006 působily. V této obsáhlé publikaci zachycuje celé století sahající od dob Rakousko-Uherska až do současnosti. K dalším z významných počinů patří založení Pamětní knihy Juříčkova mlýna v roce 1971, která zachycuje tragický osud nacisty vypáleného obydlí. Pamětní knihu vedl až do roku 2015, kdy ji u příležitosti 70. výročí vypálení Juříčkova mlýna předal Obecnímu úřadu v Leskovci,“ vyzdvihl úctyhodnou práci oceněného Antonína Juříčka hejtman Jiří Čunek.

Regionální publicista a znalec místní historie, šachový reportér, grafik, designer a spoluautor knihy 100 let šachu na Valašsku letos oslaví v polovině července své životní jubileum. Pro popularizaci šachu napsal stovky zpráv z nejrůznějších soutěží do celé řady místního tisku. Vedl několik kronik, z nichž sedmidílná kronika oddílu šachu obsahuje více než 1 100 stran a je doplněna dalšími dvěma svazky fotodokumentace. Se svým bratrem Stanislavem zmapoval zdejší šachovou činnost od jejího počátku v roce 1906 až do roku 2006.

„Přál bych si, aby se i dnes našli takoví blázni a pustili se do mapování nejen šachového odvětví, ale i jiných, protože když tu danou oblast někdo zmapuje, je to už navždycky,“ uvedl oceněný Antonín Juříček.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x