Oblíbená česká herečka pokřtí ve Zlíně mládě gibona

ZLÍN - V pátek 5. července ve 14.00 hodin pokřtí ve zlínské zoo letošní mládě vzácného gibona stříbrného. Kmotrou se stane oblíbená česká herečka Lenka Krobotová, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Křtiny se uskuteční u expozice gibonů pojmenované Hala-Bala v asijské části zoo. „Protože prozatím neznáme pohlaví mláděte, Lenka Krobotová vybere neutrální jméno, které se bude hodit pro samečka i samičku,“ upřesnila Bujáčková.

Malý gibon se narodil na začátku února. Jedná se o první odchov v historii zoo. Tento druh gibona patří mezi nejohroženější primáty na světě, počty ve volné přírodě se odhadují na méně než 2 000 jedinců. Ve volné přírodě žijí pouze v západní části indonéského ostrova Jáva. Jejich počty však stále klesají. Na vině je především kácení tropických pralesů pro zemědělské účely a neustálé rozšiřování jednotvárných monokulturních plantáží, kde gibboni nedokážou žít.

Gibony stříbrné chová 18 světových zoo, za uplynulých 12 měsíců se chovatelským úspěchem může pochlubit pouze šest zahrad včetně zlínské. „Pohlaví mláděte prozatím neznáme. Matka jej velmi pečlivě střeží, mládě stále velkou část dne tráví pevně přichycené na jejím břiše. Začíná však již postupně podnikat výlety v bezprostřední blízkosti samice. To vše je však pro nás důkazem, že skutečně zdárně prospívá,“ dodala Bujáčková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x