Valašské Klobouky vyvěsí moravskou vlajku

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Moravskou vlajku vyvěsí v pátek radnice ve Valašských Kloboukách jako připomenutí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Iniciativu letos podpoří přes 1500 měst a obcí, řekla serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Český národ si připomíná příchod slovanských věrozvěstů v roce 863 státním svátkem, který letos připadá na pátek. „Na valašskokloboucké radnici bude viset kromě státní i městské vlajky i vlajka moravská, která je symbolem sounáležitosti občanů k území Moravy a jejímu duchovnímu a společenskému životu,“ uvedla Zvonková.

Do akce se zapojí přes 1500 měst a obcí z celé České republiky. „Vyvěšení moravské vlajky považujeme za příhodný symbolický akt, kterým si naše město může připomenout odkaz soluňských bratrů, věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Svým učením položili na Velké Moravě základy vzdělanosti a taktéž významně ovlivnili kulturní a náboženský vývoj našeho národa. Spolu s moravskou vlajkou tedy uctíme nejen cyrilometodějskou tradici, ale také Moravu, která je naším domovem,“ uvedla starostka Eliška Olšáková.

Vyvěšování vlajky na radnicích a úřadech napříč Českou republikou vychází z iniciativy Moravská národní obec. Moravská vlajka svým barevným provedením vychází ze zemských barev, kterými jsou červená a zlatá, jež na vlajce přešla do barvy žluté. Ve středu dvou vodorovných polí je červenožlutě šachovaná orlice v modrém štítu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x