Tygří mláďata ve zlínské zoo jsou dvě samičky a jeden sameček

ZLÍN – První prohlídku mají za sebou tři mláďata tygra ussurijského, která se v červnu narodila ve zlínské zoo. Dvě samičky a jeden sameček jsou ve skvělé kondici, řekla serveru Zlin.cz mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Mláďata přišla na svět 10. června, ale teprve nyní bylo možné se na ně podívat. „Prohlédl je veterinární lékař a při té příležitosti jsme mláďata zvážili. Chovatelé se snažili celou prohlídku zvládnout co nejrychleji. Ani ne za půl hodiny se mláďata vrátila zpět k samici Tanji,“ uvedla Bujáčková.

Podle ní jsou malí tygři vitální a aktivní. „Ve věku tří týdnů je nutné mláďata odčervit, dát jim identifikační čip a také zjistit jejich pohlaví. Doposud jsme to netušili,“ řekla hlavní zoolog Kamil Čihák. Z prohlídky tak vyplynulo, že mláďata jsou dvě samičky a jeden sameček.

Chovatelé také malé tygry zvážili. „Větší sameček nyní váží 4,5 kg, drobnější samičky pak něco málo přes čtyři kila. Pro Tanju je to už čtvrtý odchov mláďat, péči o potomky zvládá skutečně výborně. Mláďata jsou nyní zcela závislá na mateřském mléku, Tanja je bude kojit do jejich šesti měsíců,“ doplnil Čihák.

Další prohlídka se uskuteční zhruba za tři týdny. „Znovu je odčervíme, budeme sledovat jejich váhový přírůstek a zkontrolujeme také celkový zdravotní stav. Nyní je naprosto vynikající,“ řekl externí veterinář zoo Petr Veselský.

Mláďata tráví veškerý čas s matkou Tanjou v chovatelském zázemí expozice. Přesto je mohou vidět i návštěvníci. „V přístřešku u expozice tygrů ussurijských jsme nainstalovali obrazovku, na které přenášíme on-line přenos z porodního boxu tygřice. Každý den tak návštěvníci mohou sledovat dění u tygří rodiny,“ upozornila Bujáčková.

Pokud půjde vše podle předpokladů, na první procházku do venkovního výběhu se malí tygříci vydají zřejmě v druhé polovině srpna. „V sobotu 7. září pozveme všechny návštěvníky na slavnostní křtiny. Kmotrem bude jedna velmi známá osobnost Dejvického divadla,“ prozradila Bujáčková.

Tygři ussurijští se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1968. V 80. letech se podařilo odchovat osm mláďat. Novodobá historie chovu se začala psát právě s příchodem samice Tanji z ruské Zoo Čeljabinsk. V prosinci 2018 na doporučení koordinátora do zlínské zoo zamířil samec Boatsman z estonské Zoo Talin. Pár tygrů se poprvé setkal v únoru letošního roku, 10. června Tanja porodila tři mláďata. „Samice Tanja a samec Boatsman představují geneticky nejcennější zvířata v evropskému chovu, jejich prarodiče pocházejí z volné přírody. Mláďata tohoto páru tak znamenají mimořádný přínos pro evropský chov tygrů ussurijských,“ zdůraznila Bujáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x