Saunování v létě je prospěšné, radí krajská hygiena

ZLÍNSKÝ KRAJ – Proč je saunování dobré provozovat i v letních měsících a jak našemu organismu prospívá, vzkázala veřejnosti prostřednictvím serveru Zlin.cz pracovnice Krajské hygienické stanice Denisa Seidlová.

V letním období se lidský organismus potýká s velkými teplotními šoky, jako je střídání pobytu v klimatizovaných prostorách s pobytem venku na slunci nebo samotné teplotní skoky v počasí.
Právě hlavním argumentem pro saunování v létě je zlepšení termoregulačních schopností lidského těla – jejich stabilizování a posilování.

„Lidé, kteří se pravidelně saunují, lépe zvládají výkyvy teplot, méně se potí a jsou méně náchylní k onemocněním spojeným s přechody z tepla do zimy, tedy k nachlazení, bolesti v krku a podobně,“ uvedla Seidlová.

Celkově pravidelné saunování napomáhá ke zlepšení fungování imunitního systému, prokrvení a zpevnění pokožky, působí pozitivně na psychiku – snižuje únavu, odstraňuje stres a v neposlední
řadě uvolňuje namožené svalstvo pohybového aparátu.

„Neupouštějte tedy v letních měsících od návštěv sauny, její účinky jsou trvalejší, pokud ji navštěvujete pravidelně. Díky letnímu saunování budete dostatečně odpočatí a jakékoli teploty budete snášet o poznání lépe,“ radí Seidlová.

V ČR se pravidelné letní saunování propaguje ve stejný den, kdy je vyhlášený takzvaný Global Wellness Day, který letos připadl na datum 8. 6. 2019. V mezinárodním měřítku je Global Wellness Day zcela
nezisková akce věnovaná životu, jejímž úkolem je, abychom si všichni položili otázku: Jak mohu žít zdravější a lepší život?. V příštím roce tato kampaň proběhne dne 13. 6. 2020.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x