Kraj dokončil revitalizaci Baťova mrakodrapu

ZLÍN - Veškeré stavební práce na revitalizaci Baťova mrakodrapu trvající rok a půl byly úspěšně dokončeny. Investorem byl Zlínský kraj, jenž má v této památkově chráněné budově své sídlo, serveru Zlin.cz to řekl Jan Vandík z tiskového oddělení hejtmanství.

„Jsme rádi, že i když byly veškeré práce provedeny za plného provozu budovy, nedošlo během nich k žádným závažnějším provozním komplikacím a všechno se úspěšně zvládlo. Dalším pozitivem je, že z celkových výdajů projektu ve výši 84 milionů korun by nám měla více než 70 milionů pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

Jak upřesnil Martin Kobzáň, vedoucí odboru řízení dotačních programů Krajského úřadu Zlínského kraje, během revitalizace byla postupně zrekonstruována rozvodna nízkého napětí, opraven páternoster, vyměněny rychlovýtahy, provedeny stavební úpravy vstupu do budovy ve 2. etáži, obnoveny teracové podlahy ve 3. etáži a zmodernizovány expozice ve 2., 8. a 16. etáži.

Jako první byla vloni v dubnu dokončena rekonstrukce rozvodny nízkého napětí. Nejnáročnější z hlediska provozu v budově byla výměna všech čtyř rychlovýtahů. Opraven byl také páternoster, neboli oběžný výtah, který je neodmyslitelnou součástí budovy již od doby jejího vzniku. Vyměněn zde byl motor, brzda, převodovka i řetěz výtahu včetně polygonů. Repasováno bylo také všech 30 kabin. Se zdvihem 58,5 metru je tento páternoster nejdelší svého druhu v České republice.

V druhé polovině loňského roku se uskutečnila úprava vstupního vestibulu do budovy ve 2. etáži zahrnující zejména instalaci turniketů a přesunutí recepce do prostoru napravo od hlavních vstupních dveří, které byly repasovány. Obnoveny byly také teracové podlahy ve 3. etáži, a to jak ve vstupním vestibulu ve směru od třídy Tomáše Bati, tak ve spojovací chodbě k rychlovýtahům.

Poslední částí revitalizace budovy, realizovanou v první polovině letošního roku, byla modernizace a doplnění expozic ve 2., 8. a 16. etáži.

Sponzorem článku je společnost Podlahy Praha, která nabízí tyto produkty a služby:

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x