Na Jižních Svazích vzniká komunitní zahrada. Zájemci se mohou stále hlásit

ZLÍN - Ve spolupráci s Odborem městské zeleně města Zlína začíná vznikat jedinečný projekt, který má nejenom zprostředkovat městské zahradničení obyvatelům Zlína, ale klade si za cíl také zlepšování sousedských vztahů na anonymním sídlišti. Více projekt nazvaný Komunitní zahrada přiblížil serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Vznik Komunitní zahrady Jižní Svahy si odhlasovali sami obyvatelé Zlína, v rámci participativního rozpočtu Tvoříme Zlín.

„Komunitní zahrady jsou zahrady, které se nachází na veřejném či soukromém pozemku a slouží ke sdílenému pěstování ovoce, zeleniny či bylin. Zahrady často vznikají ve městech na zdevastovaných či opuštěných místech, která se místní snaží revitalizovat,“ vysvětlila Zuzana Hegmonová, zahradní architektka Odboru městské zeleně.

Jak tedy taková komunitní zahrada funguje? Komunitní zahradu spravuje nejčastěji spolek, tedy skupina aktivních lidí, která se o chod a udržování zahrady stará. Zájemce si pronajme svůj záhonek a společně s ostatními, sdílí zázemí zahrady. Jde tedy o pozemek, vybavení, vodu, místo pro relaxaci atd. Tento sdílený prostor často slouží také k sousedskému setkávání. Lidé zde můžou sdílet své poznatky ohledně pěstování, pořádat různé workshopy, mohou zde cvičit, relaxovat nebo třeba uspořádat táborák.

Komunitní zahrada Jižní Svahy vznikne v prostoru po nedostaveném obchodním centru tzv. torzu. V červnu se uskutečnila první schůzka pro zájemce, kteří byli blíže informování o projektu a o plánech do budoucna.
„Momentálně se snažíme oslovit širokou veřejnost s nabídkou spolupráce na realizaci a chodu zahrady. Zatím nám totiž chybí esenciální složka tohoto projektu, a to právě aktivní komunita lidí, která by komunitní zahradu vytvářela. Během léta již začne úprava pozemku a pozvolná výstavba zahrady. Přepokládáme, že by zahrada mohla být otevřená již na podzim tohoto roku,“ doplnila Eva Miranda Rubianes, jedna ze zájemkyň, která se podílí na vzniku a organizaci skupiny lidí se zájmem o komunitní zahradničení.

Zájemci se mohou ozvat na e-mail: svahy.zahrada@gmail.com. Novinky lze také sledovat na facebookových stránkách Komunitní zahrada Jižní Svahy.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x