Mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž přivítá studenty z osmi zemí

KROMĚŘÍŽ - Lektoři druhého ročníku Letní hudební akademie Kroměříž, založené dirigentem Tomášem Netopilem, už si zvolili z přihlášených zájemců své studenty. Dalším zájemcům teď nabízejí možnost účastnit se výuky alespoň pasivně, informovala server Zlin.cz mluvčí hudební akademie Kateřina Martykánová.

Pro veřejnost je pak připraven doprovodný program zahrnující koncerty či besedy. Akademie proběhne v Kroměříži od 18. do 24. srpna 2019.

Místa pro studenty v Letní hudební akademii Kroměříž jsou naplněna. Z velkého počtu zájemců byli vybráni uchazeči nejen z České republiky, ale i Japonska, Bulharska, Portugalska, Polska, Rakouska a dalších států. „Kvalita studentů je vysoká,“ potvrdil umělecký ředitel LHAK, dirigent Tomáš Netopil. „Kromě práce s lektorem studenty akademie čekají interaktivní programy, či osobní poradenství ohledně svého profesního rozvoje i práce s trémou.“

Jako lektoři zde budou působit renomovaní hudebníci a špičky ve svých oborech, mezi nimi například Radek Baborák, Josef Špaček, Dalibor Karvay, Kateřina Kněžíková či Barbara Maria Willi.

I přes naplnění kapacity ale akademie přijme další uchazeče, kteří dostanou příležitost se kurzů účastnit alespoň pasivní formou. „Pokud se někdo z mladých talentů, ale i pedagogů či hudebníků bude chtít takto účastnit, umožníme mu přihlížet naší výuce. Už jen přítomnost u výuky a kontakt s předními českými umělci mu jistě poskytne zajímavé podněty pro další práci a rozvoj,“ vysvětlil Tomáš Netopil s tím, že i kapacita těchto míst je pochopitelně omezena.

O jedinečné hudební zážitky nebude ochuzena ani kroměřížská veřejnost, která může využít bohatého doprovodného programu. Koncerty a besedy jí nabídnou setkání jak s hudebními osobnostmi, tak i s mladými účastníky letní akademie.

Letošní novinkou je pak udělení tří ocenění vybraným studentům v závěru LHAK. Cena LHAK & Města Kroměříž, Cena Akademie klasické hudby a Cena Zlínského kraje jsou navíc doprovázeny i finanční odměnou.
„Tato hudební akademie velmi obohatí kulturní život v Kroměříži. Pro mladé studenty je to velká příležitost potkat se s tak renomovanými umělci a spoluprací s nimi mohou významně zlepšit svůj umělecký růst. Všem organizátorům patří velký dík,“ uvedl za partnerský Zlínský kraj Miroslav Kašný, radní zodpovědný za oblast kultury.

Významným partnerem Letní hudební akademie v Kroměříži je Akademie klasické hudby.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x