Celostátní ocenění Nositel tradice lidového řemesla poputuje i letos do Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ – Také letos byl Zlínský kraj a jeho mistři řemesla úspěšní. Ocenění ministra kultury ČR Nositel tradice lidového řemesla získají další místní řemeslníci, serveru Zlin.cz to uvedla Michaela Doleželová z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Tradiční a lidová kultura tvoří nedílnou součást kulturního dědictví každé země. Nejvyšším oceněním v této oblasti je titul Nositel tradice lidového řemesla. Jsem rád, že řemeslní mistři z našeho kraje dostávají toto ocenění pravidelně,“ řekl Miroslav Kašný, radní Zlínského kraje pro oblast kultury, památkové péče, církve, mládeže a sportu.

Cílem projektu je zachovat tradiční řemesla, kterým hrozí zánik, zdokumentovat jejich postupy a předávat tyto dovednosti dalším generacím. Kandidáti, kteří jsou navrženi na ocenění, musejí prokázat komplexní znalost svého oboru a vynikající kvalitu zhotovovaných výrobků. Současně se hodnotí také jejich činnost v oblasti prezentace a popularizace dané výroby, snaha o to, aby předávali své znalosti dalším zájemcům a pokračovatelům.

S udělením titulu Nositel tradice lidového řemesla je spojeno propůjčení ochranné známky Nositel tradice prostřednictvím licenční smlouvy jednotlivým výrobcům. Ocenění bude těmto tvůrcům předáno v rámci Národního zahájení Dnů evropského kulturního dědictví v Litomyšli v pátek 6. září, zároveň budou představeni v rámci Dne Zlínského kraje 21. září.

Ocenění a titul Nositel tradice lidového řemesla v roce 2019 obdrží manželé Petr a Zlatuše Hejdovi z Hluku – za práci s kůží/krojové kožené doplňky – boty, střevíce, brašny a opasky a také Pavel Horák z Karolinky – za práci se sklem – jeho leptání a broušení.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x