Spánková laboratoř ve zlínské nemocnici navýšila počet lůžek

ZLÍN - Ze dvou na pět navýšila počet lůžek spánková laboratoř Plicního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Jde o reakci na obrovský zájem o vyšetření ze strany lidí, které trápí poruchy spánku, serveru Zlin.cz to řekl PR specialista Nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

„Pacientů máme dlouhodobě opravdu hodně. Ti, co jsou už nahlášení k vyšetření, se díky navýšení počtu lůžek dostanou dříve na řadu,“ poznamenala lékařka spánkové laboratoře Marta Vránová. Postupně se tak budou zkracovat objednací doby, které jsou v současné době i několikaměsíční. Stavební úpravy, které umožnily rozšířit kapacitu pracoviště, stály nemocnici 2,1 milionu korun.

Lidí trpících nespavostí v posledních letech přibývá, mezi hlavní důvody patří nadměrný stres vyplývající z nezdravého životního stylu či nedodržování zásad spánkové hygieny. Jen za prvních šest měsíců letošního roku vyšetřili ve zlínské spánkové laboratoři 284 pacientů. Někteří z nich jsou následně odesláni do dalších specializovaných ambulancí, zejména do ORL, na neurologii nebo psychiatrii, dalších zhruba 100 pacientů pokračuje v léčbě ve zlínské nemocnici.

Typů poruch spánku je celá řada. Nejčastěji se jedná o spánkovou apnoi, hypoventilační syndromy, syndrom neklidných končetin, parasomnie, poruchy cirkadiánní rytmicity nebo klasické poruchy nespavosti. Každá z poruch se léčí odlišně, využívají se medikamenty, operační zákroky i speciální přístroje.

V případech spánkové apnoi lékaři úspěšně používají přístroj vytvářející přetlak, který je vháněn do dýchacích cest přes obličejovou masku. „Přetlak způsobí rozšíření dýchajících cest ve spánku. Při této léčbě se pacienti cítí mnohem lépe, mizí únava, zvyšuje se pracovní výkonnost a klesají rizika spojená s ohrožením života, tedy cévní mozkové příhody, arytmie či infarkty,“ vysvětlila Marta Vránová. Dodala, že pořízení přístroje vytvářející přetlak pacientům plně hradí zdravotní pojišťovny. „Používám masku přes nos i pusu. Jezdím i autem, takže ve vlastním zájmu spím s maskou. Rozdíl je značný. Dřív jsem býval strašně unavený, jak jsem zůstal v klidu, okamžitě jsem usínal. Kvalita života se mi léčbou velmi zlepšila,“ svěřil se se svými zkušenostmi František Kolář, jeden z pacientů.

Lidé trpící nespavostí mohou kontaktovat Spánkovou laboratoř zlínské nemocnice na telefonní čísle 577 552 632. Od podzimu loňského roku začala fungovat spánková laboratoř i v Uherskohradišťské nemocnici, další informace k jejímu provozu lze získat na čísle 572 529 542.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x