Fotbal den poté. Šest hodin práce pro Jirku

ZLÍN - Fotbalisté i jejich fandové mají za dvě hodiny hotovo. Ne tak osmatřicetiletý pan Jiří, toho čeká vždy na druhý den úklidová šichta, sebere mu půl dne.

„Daleko nejvíc práce je se sesbíráním pivních a limonádových kelímků, lidé po sobě zanechávají docela spoušť. Do černých plastových pytlů musím sesbírat také spoustu tácků od klobás, programů, nedopalků od ciogaret. Není to zrovna krásná podívaná, ale cítím se užitečný,“ říká pro všechny vlastně neviditelný ale svým způsobem naprosto nepostradatelný brigádník, který se vždy den po utkání musí poprat s tím, co zbude po fanoušcích.

„Vůbec to neberu ve zlém, chápu, že klub v diváckých sektorech neumísťuje klasické odpadkové koše, mnohokrát se stalo, že divocí fandové by je nejradějiji zdemolovali, v horším případě naházeli na hrací plochu. Brání jim sice sítě a oplocení, ale bývají leckdy agresivní a vynalézaví,“ vypráví při práci.

Na dohled ho má šéf, tedy správce stadionu Ladislav Podmela. „Ten nepořádek je opravdu to nejmenší zlo, zvádneme to. Horší je, když rozzuření chuligáni třeba zapalují nebo vytrhávají sedačky,“ dodává pan správce, který za dvacet let výborné práce přebíral koncem dubna ocenění jako řada dalších, kteří se podepsali pod sto let zlínského fotbalu.

To Jiří si asi na ocenění ještě počká, pár stovek, které dostane, ho ale potěší.

„Tyhle odpadky nejsou zdaleka jediné, co tu zůstává, někdy je to až udivující. Lidé ve velkém zapomínají třeba deštníky, občas se najde klubová šála v sektoru hostujících příznivců. Už jsem na zemi ale nalezl třeba také pětistovku a kuriozní je to, že tu někdo zapomněl například chorvatské bankovky.“

Každopádně patří „pan nenápadný“ ke zlínskému fotbalu neodmyslitelně, stejně jako jemu podobní na zlínském zimáku.

Na pořádek si fandové zrovna nepotrpí, představte si tohle třeba v divadle.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163886′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2412‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163886‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x