Kvůli hromadným zažívacím potížím byl ve Zlínském kraji předčasně ukončen stanový tábor

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští hygienici si opět posvítili na dodržování hygienických zásad na dětských táborech. Během kontrol bylo zjištěno několik závad, jeden tábor musel být i předčasně ukončen, a to kvůli hromadným zažívacím poblémům, serveru Zlin.cz to za Krajskou hygienickou stanici ve Zlíně sdělila Ivana Lukašíková.

Od konce června do poloviny července provedla Krajská hygienická stanice ve Zlíně celkem 28 kontrol, které se zabývaly zajištěním dětské rekreace. Nedostatky byly zjištěny v osmi případech. „Celkem tři závady se týkaly nesprávného skladování potravin, v jednom případě jsme odhalili závadu ve zdravotnické dokumentaci dětí, jednou se problém týkal zdravotního zabezpečení akce (nedostatek lůžek na izolaci) a dvě závady se týkaly podmínek pro osobní hygienu. Šlo například o nevyhovující vodu k mytí či nedostatek výtoků vody k osobní hygieně. Poslední problém objevili hygienici v souvislosti s ubytováním dětí, kdy nebyla zajištěna dostatečná průchodnost mezi lůžky,“ upřesnila Lukašíková.

V červenci také musel být jeden stanový tábor předčasně ukončen, a to v katastru obce Rajnochovice. Děti i dospělí tu začali hromadně zvracet a měli průjem. „Onemocnění propuklo u většiny účastníků akce. Nikdo nebyl hospitalizován. Z prvních výsledků odebraných vzorků vyplývá, že se jednalo o onemocnění virového původu s průkazem norovirů v klinických materiálech odebraných u nemocných osob. Tábor byl ze strany pořádající osoby předčasně ukončen,“ poznamenala Lukašíková.

K 15. červenci evidovali krajští hygienici ve Zlínském kraji celkem 133 zotavovacích akcí, kterých se účastní 10 251 dětí, a 13 jiných podobných akcí pro děti, kde se rekreuje dalších 695 dětí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x