Čapí rodinka v Biskupicích. Napřed radost, teď smutek.

BISKUPICE - Měsíc a půl jim trvalo, než se krůček po krůčku se svými rodiči propracovali do života. Vyzkoušeli si s nimi létání a při jednom z prvních samostatných výletů (to slovo platí doslova od slova vyletět), zůstal mladý čáp mrtvý pod sloupem elektického vedení u polní cesty kousek za Biskupicemi, kde v hnízdě na sloupu urpostřed vesnice přišel nedávno na svět.

Všechny tři mladé čápy brzičko po jejich narození okroužkoval přímo na hnízdě biskupický ornitolog Jiří Sviečka, machr svého oboru, muž, který už ptákům ve 200 druzích rozdal kolem 196 000 „občanek“. Tedy kroužků usnadňujících jejich identifikaci.

„Bohužel, je jasné, že jde právě o jednoho ze tří sourozenců. Tady toho jsem dokonce svezl brzy po narození z plošiny dolů. Opravdu tak jako dva sourozenci rostl jako z vody, vyletěl zřejmě vůbec poprvé sám, prošel pravděpodobně louku a s mokrýma nohama přešlapoval na sloupu elektického vedení z jednoho drátu na druhý. Nejsou tam žádné zábrany a to ho stálo život,“ popisuje pravděpodobné poslední chvíle mladého čápa znalec.

Podle něho tak končí i mnozí mladí dravci, často stačí, aby měli jen mokrá křídla.

„Jsou to takzvané sloupy smrti, bohužel. Jiné už mají důmyslnější zařízení a ochranu, tento starý bohužel ne,“ ukazuje Sviečka dolů na zem a stěží zadržuje smutek…

Čapí životy jsou v ohrožení i na dlouhých tazích do afrických zimovišť a pak naopak k nám na „letní byty“ a výchovu mladých.

Tak, jak jsou olbíbenbí opeřenci symboly nového života, tak bohužel i do jejich řad zasáhne v mladém věku nelítostná smrt.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163893′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2414‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163893‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x