Luhačovice opět ožijí Akademií Václava Hudečka

LUHAČOVICE - Již 23 let nepřetržitě se Václav Hudeček věnuje v Luhačovicích v rámci Akademie Václava Hudečka mladým talentovaným houslistům. Letos se akce uskuteční v termínu od 29. července do 9. srpna, serveru Zlin.cz to za pořádající Spolek Václava Hudečka řekla Miroslava Krumpolcová.

„Za léta trvání získal projekt velký zájem studentů i v zahraničí, ale pan Hudeček dává přednost českým studentům, říká, že ti potřebují pomoc nejvíce,“ poznamenala Krumpolcová.

Akademii Václava Hudečka odstartuje slavnostní zahajovací koncert v Domě kultury Elektra, a to 29. července v 19.30 hodin. Na koncertě se po boku Václava Hudečka představí loňská vítězka Marie Hasoňová, hosty večera budou pěvci Richard Samek a Michaela Katráková, o doprovod se postará Festivalový orchestr Pardubice.

„Poté studenty čeká tvrdá práce pod vedením lektorů V. Hudečka a prof. Pražské konzervatoře J. Fišera. Následně se představí na třech absolventských koncertech .Ceny budou předány v pátek 8. srpna na Galakoncertu. Mistrovský nástroj pro vítěze postavil houslař Jaroslav Kohout a také jej vítězi věnuje. Druhou cenou bude smyčec v hodnotě 35 tisíc korun. Vyrobí a věnuje jej letos již podvacáté Luboš Odlas,“ upřesnila Krumpolcová.

V rámci Akademie Václava Hudečka se uskuteční i jedna mimořádná událostí. „Půjde o křest CD našeho abiturienta Marca Čaňi. Spolu s mezinárodním uskupením Cover Paradise dokázal mistrovsky skloubit prvky klasické hudby, jazzu a moderní pop music,“ doplnila Krumpolcová.

Počet chlapců a dívek bude letos vyrovnaný, projektu se zúčastní osm hochů a stejný počet dívek ve věku 12 – 23 let. Dvě želízka v ohni bude mít i Zlínský kraj, a to patnáctiletého Radovana Simana z Kunovic a o rok staršího Marka Pavlicu ze Starého Města. Korepetici ve vyučování, na zkouškách i při absolventských koncertech pak zajistí vynikající pianista Lukáš Klánský.

Akademie se uskuteční pod záštitou hejtmana Zlínského kraje a za finanční podpory Zlínského kraje a města Luhačovice.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x