Třídírna odpadů ve Vsetíně se dočkala modernizace za pět milionů

VSETÍN – Zmodernizovanou třídírnu odpadů má Vsetín. Náklady dosáhly skoro pěti milionů korun, řekla serveru Zlin.cz mluvčí radnice Jana Raszková.

Vsetín na zefektivnění provozu a zvýšení kapacity zpracovaných odpadů spolupracoval se společností SUEZ Využití zdrojů. „Pro modernizaci třídírny se město rozhodlo z důvodu rozstoucího množství odpadů. Výše investice do nového kontinuálního lisu přesáhla 3,5 milionu korun a celková náklady na modernizaci třídírny se vyšplhaly ke 4,8 milionu korun,“ uvedla Raszková.

Obce a města se podle ní musí začít připravovat na výrazné omezení skládkování po novele zákona o odpadech a na vyšší cíle v oblasti recyklace, které nastavila Evropská unie. „Vsetín se proto rozhodl jít ve spolupráci se společností SUEZ Využití zdrojů cestou většího podílu třídění,“ poznamenala Raszková.

Třídění odpadů významně přispívá k jeho dalšímu využití, uvedl starosta Vsetína Jiří Růžička. „Je to zásadní počin ve prospěch životního prostředí. Přírodní zdroje nejsou neomezené, a tak k nim musíme přistupovat jak každý jednotlivec, tak i celá města. My ve Vsetíně se snažíme nezůstávat pozadu, proto jsme modernizaci třídírny významně podpořili,“ řekl Růžička.

Množství odpadu přivážených zaměstnanci Technických služeb Vsetín neustále roste, řekl oblastní manažer firmy SUEZ Využití zdrojů Petr Salamon. „Proto bylo nutné zahájit modernizaci zpracovatelských kapacit. Oproti roku 2012 vzrostl například návoz vytříděného plastového odpadu z města ze 142 na celkem 564 tun,“ dodal Salamon.

Navýšení zpracovatelských kapacit zajistí především nový kontinuální lis. „Dále se pro zefektivnění zpracování odpadů zmodernizoval dopravník k lisu za více než 700 tisíc korun a pro usnadnění logistiky se udělaly další úpravy areálu třídírny,“ dodala Raszková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x