Posledních pár dní je k vidění výstava Zikmund 100

ZLÍN – Už jen několik posledních dní je v prostorách bývalého obuvnického muzea ve Zlíně k vidění výstava nazvaná Zikmund 100 uspořádaná k letošním stým narozeninám cestovatele Miroslava Zikmunda. Potrvá do 31. července, řekla serveru Zlin.cz Helena Mráčková z tiskového oddělení Zlínského kraje.

Zikmund s kolegou cestovatelem Jiřím Hanzelkou projeli v letech 1959 až 1964 Asii. „V roce 2018 se mladí cestovatelé z Plzně Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek vydali v jejích šlépějích, aby fotili místa, která před 60 lety zdokumentovala legendární dvojice,“ uvedla Mráčková.

Výstava má proto sto párů fotografií. „Jedna sada je vždy z archivu Zikmunda a Hanzelky a druhá ze současnosti. Společně vydávají úžasné svědectví o tom, jak moc nebo málo se za šest desetiletí proměnil asijský kontinent,“ řekl ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

Projekt Zikmund 100 muzeum uspořádalo při letošních stých narozeninách Zikmunda, který je mimo jiné nositelem Záslužného vyznamenání prvního stupně Zlínského kraje.

Při cestě plzeňských cesetovatelů Sochy a Vaňourka vznikl také cestopiský dokument nazvaný Cesta jako žádná ze sta, který je na programu ve středu od 19:00 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v aule 106 v budově U18 ve Štefánikově ulici . Vstupné je 100 korun. „Film přináší pozoruhodná setkání a příběhy, které provázely putování Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka,“ poznamenala Mráčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x