Otrokovice slaví pětileté partnerství s maďarským městem Vác

OTROKOVICE – Otrokovice budou dál pokračovat v partnerské spolupráci s maďarským městem Vác, která trvá už pět let. Za tu dobu se města dočkala sportovních událostí, výstav i setkání seniorů, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Otrokovic Romana Stehlíková.

Partnerství zaštítili v roce 2014 představitelé obou měst podpisem partnerské smlouvy. „Letos slaví smlouva pětileté výročí a při této příležitosti bylo v Maďarsku podepsáno společné prohlášení o pokračování partnerství našich měst,“ uvedla Stehlíková.

Zástupci města dostali pozvání do Vácu hned z několika důvodů. „Při příležitosti tradičního festivalu Váci Vigalom vystavovali své fotografie členové Fotoklubu Beseda Otrokovice. Účastnili jsme se zahájení jejich výstavy,“ řekla starostka Otrokovic Hana Večerková.

Setkále se i s primátorem Attilou Fördősem, se kterým podepsala prohlášení o pokračování spolupráce. Při slavnostním podpisu a zahájení výstavy byl i předseda Fotoklubu Beseda Otrokovice Petr Bořuta. „Ve Vácu nepořádáme výstavu poprvé. Letos jsme se sem vrátili s našimi fotografiemi už potřetí. Jsme rádi, že můžeme vystavovat i v zahraničí. Díky podpoře obou měst je organizace výstav dostupnější,“ řekl Bořuta.

Na maďarský festival Váci Vigalom dostávají představitelé Otrokovic i dalších partnerských měst Vácu pravidelně pozvání, aby měli možnost zhlédnout pestrý program, zapojili se do tradičních aktivit a dohodli další možnosti spolupráce. „Během pobytu byla dohodnuta výstava fotografů z Vácu v Otrokovicích, která se uskuteční v místní galerii ještě letos na podzim. Žáci základních škol by měli v následujícím roce zavítat do Vácu na Visegrádské sportovní hry a dále byly navrhnuty nápady na vystoupení hudebních umělců v Otrokovicích nebo organizování výletů do Vácu,“ přiblížila Stehlíková.

Otrokovice mají tři partnerská města. Nejdelší spolupráce trvá se slovenskou Dubnicí nad Váhom, podpis smlouvy následoval s polským městem Zawadzkie a nejmladším partnerem je pro Otrokovice maďarský Vác. Leží na Dunaji přibližně třicet kilometrů před Budapeští. V posledních letech se setkávají také představitelé a obyvatelé měst Otrokovice a Partizánske na Slovensku, které spojuje baťovská historie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x