Letní škola barokní hudby odhalí v Holešově poklady kroměřížského hudebního archivu

HOLEŠOV - Stylus Fantasticus, aneb poklady Kroměřížského hudebního archivu, tak zní název letošního ročníku Letní školy barokní hudby, která se již stala tradiční součástí letních prázdnin v Holešově. Uskuteční se v termínu od 2. do 11. srpna, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Hana Helsnerová.

Letní škola barokní hudby je workshop zaměřený na vokálně instrumentální díla starších slohových období, zejména baroka. Praktická výuka bude rozšířena o řadu přednášek a podnětných rozhovorů o lidech a s lidmi pohybujícími se v oblasti staré hudby a její poučené interpretace. Vyučovat se budou všechny umělecké kategorie podílející se na realizaci děl (sbor, sóla, ansámbly, varhanní pozitiv, cembalo, generál bas, housle, viola, violoncello, fagot, flétna a další. pod vedením mezinárodního týmu lektorů. „Kromě toho, že frekventanti absolvují sólové hodiny u svých lektorů (a to minimálně jednu samostatnou hodinu denně – ostatních lekcí se mohou zúčastnit pasivně) je pro ně největším přínosem společný nácvik díla pro sóla, sbor a orchestr, kdy se lektoři stávají lídry jednotlivých instrumentálních skupin. Neocenitelnou zkušeností je také spolupráce s dirigentem a velkým vokálně- instrumentálním tělesem,“ upřesnila Helsnerová.

V průběhu praktické výuky bude uskutečněno několik studentských koncertů a po týdnu vzdělávání budou uvedeny hned tři závěrečné koncerty – V Holešově, na sv. Hostýně a pochopitelně díky svému letošnímu zaměření také v Kroměříži.

Hudební archiv v Kroměříži je jeden z nejvýznamnějších a největších historických hudebních archivů v České republice. Obsahuje množství jinde nedochovaných děl skladatelů 17. a 18. století. Jeho jádro tvoří Liechtensteinova sbírka o 1 050 položkách, obsahujících i starší hudební renesanční skladby, jejichž autorem je Jacobus Gallus.

„Úkolem Letní školy barokní hudby 2019 bude tedy vzkřísit poklady z archivu zpět k životu. Díla budou spartována a po staletích poprvé provedena v novodobé světové premiéře. Představena budou díla Pavla Josefa Vejvanovského, Johanna Josepha Fuxe, proslulého skladatele, učitele Jana Dismase Zelenky a autora jedné z nejvýznamnějších učebnic kontrapunktu v dějinách hudby, podle které se učila komponovat celá řada mistrů 18. století, včetně Wolfganga A. Mozarta či Ludwiga van Beethovena,“ dodala Helsnerová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x