KAM ZA KULTUROU: Tradiční setkání, pouť i oslava česneku

ZLÍNSKÝ KRAJ - Konec července láká bohatým programem k návštěvě hned několika akcí. Nechte se zlákat vůní česneku či hudebními tóny...

Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě připravilo na sobotu 27. července od 17 hodin  1. ročník setkání lidových interpretů na knoflíkovou tahací harmoniku – heligonku. Ve sloupovém sále muzea se představí 8 skupin heligonkářů, každá vystoupí se 4 skladbami.

Gastronomickou a folklorní událostí července bude 18. ročník Festivalu česneku, který proběhne v zámeckém parku a v městysu Buchlovice v sobotu 27. července 2019 od 10 do 18 hodin. Nabízí den strávený s česnekem, přednášky na česnekové téma i tradiční česnekové dobroty a originální česnekové speciality.  Na návštěvníky čeká také se skvělá zábava v nádherném prostředí.

Na nejvyšší vrchol Bílých Karpat – Velkou Javořinu – se v neděli 28. července 2019 vydají účastníci 27. Slavností bratrství Čechů a Slováků. Tradici setkávání Čechů a Slováků na tomto místě už před více než 170 lety založili národní obrozenci, aby dokázali, jak jsou si oba národy blízké. Novodobá historie javořinských slavností začala v roce 1990 odhalením Památníku česko-moravsko-slovenské vzájemnosti. V rámci slavností se mohou návštěvníci těšit na kulturní program, který nabídne ty nejlepší soubory a skupiny z příhraničního regionu, které budou prezentovat zejména folklór a hudbu česko-slovenského pomezí. Letošní slavnosti budou zahájeny v 9:45, z obou stran hranice pojede kyvadlová autobusová doprava.

Dvacátý čtvrtý ročník malého festivalu na konci světa „Amfolkfest“ se uskuteční v sobotu 27. července v osadě Pulčín na Hornolidečsku. Přivítá české a slovenské hudebníky různých žánrů, mezi nimiž jsou zejména folk, country, bluegrass a místy se přiblíží až k rockovým melodiím. Hlavní hvězdou festivalu bude legendární kapela Žalman a spol., festival začíná již ve 12 hodin.  

Poslední červencová neděle bude v Rožnově pod Radhoštěm patřit oslavě svátku patronky Valašska sv. Anny.  Valašské muzeum v přírodě uspořádá od 9:00 do 18:00 hodin v areálu Dřevěné městečko Anenskou pouť s pouťovou slavností.

Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x