Město chce vystrnadit bezdomovce z parku u bývalé LDN

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Bezdomovci si ve Valašském Meziříčí oblíbili park v areálu Domu sociálních služeb (bývalá LDN), což vedení města nese velmi nelibě. Radnice proto začala podnikat kroky, které by lidi bez spřístřeší měly z rozlehlé zahrady vystrnadit, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Lukáš Martinek.

Rozsáhlá zeleň a nedostatečné zabezpečení láká bezdomovce zahradu v Žerotínově ulici využívat k pobytu. Všude se povalují zbytky obalů, matrací, oblečení či exkrementů.

„Připravujeme rozsáhlou revitalizaci této plochy. Vznikne tu terapeutická zahrada. Jakési místo, kde se budou hrající si děti potkávat se starými lidmi. Park bude mít svého správce a provozován bude v podobném režimu jako ten u zámku Kinských. Otevírat jej budeme jen v předem určenou dobu,“ vysvětlila místostarostka Zdislava Odstrčilová.

Jenže to je zatím hudba vzdálené budoucnosti. Než dojde k realizaci, chce město odnaučit bezdomovce lokalitu využívat. „Nálety, ve kterých si lidé bez domova vytváří své provizorní příbytky, budeme postupně, ve spolupráci se správcem zeleně, likvidovat. Bezdomovci tak přijdou o přirozenou bariéru, která jim vytváří jak pocit soukromí, tak jakéhosi bezpečí,“ sdělil Marek Netolička, jednatel společnosti Městské lesy a zeleň.

Nepřizpůsobiví občané přidávají zbytečnou práci také zaměstnancům Technických služeb města. „Nepořádek, který tady i jinde ve městě po sobě bezdomovci zanechávají, musíme odklízet,“ potvrdil ředitel TS Milan Bitto.

Z veřejných prostranství mohou být bezdomovci vykázáni jen v případě ohrožení života či zdraví. Strážníci tak často mají omezené možnosti, jak bezdomovce přimět k přesunu. V tomto případě ale o veřejné prostranství nejde. „Na lokalitu se zaměříme a budeme tu provádět pravidelné kontroly, aby nedocházelo ke vzniku škod na majetku města způsobených neoprávněným užíváním,“ přislíbil ředitel Městské policie Jan Camfrla.

„Bezdomovci mají kam jít. Charita provozuje denní centrum i noclehárnu. V letních měsících ale tito lidé volí přespávání v parcích a často tak dochází k nepříjemným situacím. V lepším případě dojde k zaneřádění veřejného prostranství, v tom horším pak třeba k nechtěnému vyděšení nic netušící maminky s kočárkem nebo pejskaře,“ prohlásila místostarostka Odstrčilová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x