Hradiště trápí odpad u kontejnerů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti se u kontejnerů čím dál častěji objevují černé skládky, které tvoří velkoobjemový odpad. Město si na zakladatele těchto skládek hodlá došlápnout, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

Někteří lidé, bez ohledu na ostatní, nechávají u kontejnerů odpad nejrůznějšího druhu, kusy nábytku, staré matrace, vysloužilé elektrospotřebiče, či nejrůznější odpad z rekonstrukcí bytů a spoléhají na to, že po nich někdo jiný nepořádek uklidí. Město upozorňuje, že takový odpad patří výhradně do sběrných dvorů.

Problémy přetrvávají ve všech částech města bez výjimky, u některých kontejnerových stání však lidé nepatřičný odpad odkládají častěji. V poslední době se nevhodný odpad objevil na novém kontejnerovém stání ve Véskách nebo na sídlišti Hliník u dětského hřiště, problémy jsou ale také ve Štěpnicích, na sídlišti Východ, v Sadech či v Míkovicích. Dokonce i v centru města se objevuje velkoobjemový odpad u kontejnerových stání prakticky téměř nepřetržitě, například v ulici Dvořákova (u bývalých lázní).

„Lhostejnost a lenost některých lidí je neuvěřitelná. Město organizuje sběry objemného odpadu, nabízíme také možnost bezplatného uložení do sběrných dvorů, a i přesto se u kontejnerových stání neustále objevují kusy nábytku nebo jiné předměty z domácností. Nás potom odvoz stojí nemalé peníze navíc,“ upozornil místostarosta Čestmír Bouda.

Roční platba za svoz odpadů se na odvoz směsného velkoobjemového odpadu nevztahuje a město za odvoz odpadu, který patří do sběrného dvora, vynakládá každý rok kolem 150 tisíc korun navíc. Za takovou částku by se dala postavit alespoň dvě další nová sběrná místa. Neustálý růst nákladů na likvidaci nutí město k důslednějšímu zjišťování původců těchto odpadů, což je spojeno i s určitou časovou prodlevou jejich případného úklidu, ale také s řešením postihů původců nelegálně uloženého odpadu.

Ze strany městské policie hrozí pachateli přestupku proti veřejnému pořádku bloková pokuta do výše 1 000 korun. „Pokud někoho vidíte ukládat nevhodný odpad ke kontejnerům, nerozpakujte se volat 156, jinak na bezohlednost a pohodlnost některých lidí budeme dál pořád doplácet všichni,“ apeloval na občany Bouda.

V Uherském Hradišti jsou dva sběrné dvory. Město není jejich vlastníkem, patří soukromým společnostem, které pro město smluvně zajišťují provoz. Konkrétně ve dvoře v ulici Průmyslová mohou bezplatně (do stanovených ročních limitů na občana) odevzdávat odpady nejen občané Uherského Hradiště, ale i občané z jiných obcí, s nimiž má vlastník/provozovatel uzavřenou smlouvu.

„V oblasti třídění odpadů je město Uherské Hradiště mezi městy své kategorie dlouhodobě na špici, proto je přístup některých nezodpověných občanů až zarážející. Zvláště, když uložení ve sběrném dvoře je pohodlné a zcela zdarma,“ dodal starosta města Stanislav Blaha.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x