Kriminalisté odhalili na Zlínsku pervitinový gang

ZLÍNSKO - Úspěšný drogový zásah mají za sebou krajští kriminalisté specializující se na drogovou problematiku. Po půlroční práci se jim podařilo odhalit a obvinit skupinu výrobců a distributorů pervitinu, informovala server Zlin.cz policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policie zatkla čtyři osoby bezprostředně po jejich výrově pervitinu a zajistila přes 150 gramů právě vyrobené drogy. Obviněným hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Dva muži jsou stíháni vazebně.

Tří muži a jedna žena ve věku 25, 28, 44 a 43 let ze Zlínska vyráběli pervitin v objektu, který sloužil jako autoservis jednoho z obviněných. Nemovitost se nachází na odlehlém místě mezi Zlínem a Otrokovicemi a samotné vaření pervitinu probíhalo v půdních prostorách objektu. Zpočátku drogu vyráběli jednou měsíčně, vzhledem k velké poptávce se četnost výroby zvýšila na jednou týdně. Poslední pervitin, více jak 150 gramů, vyrobili minulé úterý večer. „Tuto várku však už nestihli prodat odběratelům, protože je policisté ze Zásahové jednotky z Brna chvíli po ukončení výroby, kolem půl desáté večer, před objektem zadrželi. Prodejem uvedeného množství drogy by si na trhu mohli přijít až na 150 tisíc korun. Zadržení osob bylo náročnější vzhledem k drogové trestní minulosti jednoho z mužů, u něhož se dalo předpokládat, že se bude bránit zadržení a bude se pokoušet znemožnit odhalení varny,“ popsala Javorková.

Kriminalisté provedli pět domovních prohlídek, při kterých zajistili kompletní varnu pervitinu, přes 150 g právě vyrobeného pervitinu, dále chemické a mechanické věci potřebné k výrobě drogy, včetně nebezpečných chemických látek, menší množství marihuany, střelnou zbraň a větší množství faktur za nákup fosforu.

„Obvinění měli přes dvě desítky odběratelů, kterým pervitin pravidelně prodávali s podmínkou nákupu drogy nad 5 000 korun. Pervitin se prostřednictvím dealerů dostával k lidem nejenom do Zlínského, ale i Jihomoravského kraje. Poptávka po jejich pervitinu byla velká, byli to nepostradatelní výrobci pervitinu na Zlínsku, v době, kdy měli pauzu, vždy byla po droze velká poptávka. Prodejem pervitinu v 71 prokázaných případech, které jsou jim kladeny za vinu, si během dvou měsíců přišli na více jak 400 tisíc korun,“ uvedla policistka.

Jedním z podnětů pro zahájení prověřování byl zjištěný velký odběr nestandardních chemikálií, převážně červeného fosforu z firmy v Jihomoravském kraji. Prekurzory s obsahem pseudoefedrinu pak nakupovali v zahraničí.

Všichni obvinění byli na droze závislí, jeden z mužů dokonce pervitin užívá už 20 let. Žili si bohémským životem, jezdili zásadně taxíky, penězi hýřili – jak lehce vydělali, tak lehce utratili.

Krajští kriminalisté obvinili všechny čtyři ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy některé spáchané formou spolupachatelství, některé spáchané formou účastenství, jako pomocník. Hrozí jim až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Na dva mladší muže podal vyšetřovatel podnět na návrh na vzetí do vazby, který soudce v pátek akceptoval. Pětadvacetiletý obviněný byl týden před zadržením pravomocně odsouzen za totožnou drogovou trestnou činnost. V rejstříku trestů má i záznamy trestů za násilnou trestnou činnost. Osmadvacetiletý vazebně stíhaný muž má rovněž záznamy v rejstříku trestů, a to za podvod a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163898′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2418‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163898‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x