V Ratiboři byly oceněny úspěšné obce letošního krajského kola Vesnice roku

ZLÍNSKÝ KRAJ – Velmi sváteční den zažila v neděli 28. července obec Ratiboř, která vyhrála letošní krajské kolo soutěže Vesnice roku a stala se tak hostitelem i pořadatelem slavnostního ceremoniálu, při němž sama získala oficiální ocenění, a zároveň se rozdávaly ceny všem, kdo letos v soutěži uspěli, informovala server Zlin.cz Helena Mráčková z krajského úřadu.

Pro hosty, mezi nimiž Zlínský kraj zastupovali statutární náměstek hejtmana Jiří Sukop a radní Michaela Blahová, Ratibořané připravili bohatý program, jehož součástí byla prohlídka obce včetně jízdy v historických kočárech, bohoslužba v evangelickém kostele a také vystoupení Zvonků dobré zprávy, krojovaných dětí či souboru Mužáci

Zlatá stuha za prvenství v krajském kole byla Ratiboři udělena za strategické plánování, intenzivní přístup k obnově vesnice, za podporu vzniku a udržování lidových tradic a jejich prezentaci, za aktivní kulturní a společenský život a za pestrou spolkovou činnost. Ratiboř zároveň postoupila do celostátního kola, které se uskuteční v září.

Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 8 obcí Zlínského kraje. Komise je na jaře všechny navštívila, aby se během dvou hodin mohly prezentovat svými rozvojovými dokumenty, investičními záměry, úspěšnými realizacemi, spolkovou činností, péčí o zeleň i krajinu apod. Oceněno bylo celkem 11 obcí – nejen tradičními stuhami, ale také diplomy za mimořádné aktivity, jimiž vynikají a mohou být příkladem pro ostatní. Zlínský kraj jim rozdělil finanční odměny v celkové výši 720 tisíc korun. Významné dotace pro oceněné obce jsou uvolňovány také ze státního rozpočtu, kdy držitel Zlaté stuhy získává jeden milion korun, za Oranžovou stuhu obec dostane 600 tisíc korun apod.

„Chtěl bych poděkovat všem, kdo se letos do Vesnice roku zapojili jako soutěžící nebo jako organizátoři či členové hodnotitelské komise – děkuji za vaši snahu a nasazení a za výsledky, kterých bylo dosaženo. Je obdivuhodné vidět, jak vesnice žijí a co všechno v nich lidé dokážou. Není to jen tím, že v čele je nějaký starosta a nějaké zastupitelstvo. Důležité je, že za sebou mají armádu občanů a společně realizují rozvojové záměry. Žádný generál nemůže zvítězit bez vojska a vojsko nemůže zvítězit bez generála, takže toho si já na celé věci hodně cením,“ řekl přítomným statutární náměstek hejtmana Jiří Sukop. „Letos se ve Zlínském kraji přihlásilo pouze osm obcí, je to nezvykle nízké číslo, ale rozhodně tím neutrpěla kvalita, myslím, že spíše naopak,“ dodal Jiří Sukop.

„Nadšení našich lidí, ať už těch, kteří zajišťují spolkovou činnost nebo zabezpečují chod vesnice, je skutečně velké a myslím, že právě díky tomu jsme se dostali až sem. Nejvíce jsme pyšní na novou mateřskou školku, ale rozhodně tím nekončíme. Nyní plánujeme revitalizovat náves a doufám, že se nám to podaří, abychom mohli slavnostní převzetí ocenění Vesnice roku uspořádat již na novém,“ sdělil bezprostředně po vyhlášení výsledků krajského kola starosta Ratiboře Martin Žabčík.

Zlínský kraj je v mezikrajském srovnání vůbec nejúspěšnějším regionem z celé České republiky. Za dobu existence soutěže v celostátním finále získal prvenství již 6x (Liptál, Lidečko, Komňa, Kateřinice, Kašava, Dolní Němčí).

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x