Další koncert Zámeckého léta představí Sladké violoncello se Smetanou

VIZOVICE - Přední český sólista a komorní hráč, violoncellista Jan Páleníček, a klavíristka Jitka Čechová představí ve Vizovicích koncert s názvem Sladké violoncello se Smetanou. Oba se do města vracejí po dvou letech, kdy zde vystoupili společně se Smetanovým triem, informovala server Zlin.cz Ivana Kopečná z vizovické radnice.

Koncert, který je součástí 52. ročníku Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby, se uskuteční v reprezentačním sále zámku v pátek 2. srpna od 19:30. Posluchači se mohou těšit na skladby od Bohuslava Martinů, Bedřicha Smetany či Sergeje Rachmaninova.

„Letos je to druhý koncert, na kterém se představí manželský pár hudebníků. A oba mají podobnou dramaturgickou strukturu, kdy v první polovině zazní několik drobnějších skladeb a druhá část je věnována jedné závažnější skladbě,“ upřesnil organizátor Vizovického zámeckého léta Aloise Háby Vít Sušila. A doplnil, že název Sladké violoncello se Smetanou je slovní hříčkou. „Když je uveden kapitálkami, není zřejmé, že jde o Smetanu s velkým S – Bedřicha. Dvě skladby pro violoncello s doprovodem klavíru spojují dvě skladby pro sólový klavír od Bedřicha Smetany,“ řekl Vít Sušila.

Úvodní skladba večera bude připomínkou letošního 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů. „Josef Páleníček, otec Jana Páleníčka, se s Martinů přátelil, takže v průvodním slovu koncertu možná dojde i na rodinné vzpomínky,“ prozradil organizátor Zámeckého léta.

Jan Páleníček spolupracuje s předními českými a zahraničními orchestry. Kromě evropských zemí koncertoval i v Americe, Africe či Japonsku. Natočil přes dvě desítky CD pro české i zahraniční gramofonové společnosti.

Jitka Čechová získala v řadě mezinárodních soutěží titul laureáta. Pravidelně vystupuje na velkých hudebních scénách a festivalech. I ona natočila celou řadu nahrávek pro řadu společností. V roce 2014 dokončila kompletní nahrávku klavírních děl Bedřicha Smetany, která sbírá ocenění významných hudebních kritiků a časopisů v tuzemsku i zahraničí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x