Vsetínské vratné kelímky mají u lidí úspěch

VSETÍN – Městské vratné kelímky s ovečkou lidé využívají a oceňují jako ekologické. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

V pátek 19. července se uskutečnila zahradní slavnost firmy Austin Detonator v Janové. Jedná se o každoroční letní akci pro zaměstnance této firmy před zahájením celofiremní dovolené. Slavnost si nenechalo ujít kolem 700 účastníků a všichni měli možnost poprvé využít a vyzkoušet městské vratné kelímky s ovečkou.

„Jsme zodpovědná firma, která myslí na ochranu přírody nejen při vývoji nových produktů v oblasti rozbušek, pyrotechniky, ale i v dalších oblastech. Na neformálních akcích jsme poprvé místo jednorázových plastů použili městské vratné kelímky. Zaměstnanci tuto změnu uvítali a myslím, že mnohé z nich slogany na kelímcích pobavily. Děkujeme městu Vsetín a řediteli Vsetínské sportovní za zapůjčení,“ sdělil ředitel společnosti Jiří Václavík.

Město Vsetín vyhlásilo boj proti jednorázovým plastům zaváděním vratných kelímků na akcích pro veřejnost, půjčováním vratných kelímků a nabídkou užívání textilních potravinových sáčků místo mikroténových.
Zapůjčit kelímky lze ve společnostech města-Vsetínské sportovní a domu kultury Vsetín, který připravuje vratné kelímky na Valašské záření. Hned poté budou k zapůjčení i zde.

„Jsem ráda, že se vratné kelímky, s tím spojená logistika a půjčování organizacím či obcím, rozjelo. Z poslední akce si návštěvníci odnesli na 200 zálohovaných kelímků, což je známka toho, že se jim líbí natolik, že je budou dále užívat ve svých domácnostech, a to nás těší. Postupně se tak do boje s jednorázovými plasty zapojí i domácnosti,“ informovala místostarostka Simona Hlaváčová, která projekt koordinuje.

Město Vsetín se probojovalo do první desítky z 273 projektů z celé ČR přihlášených do soutěže E.ON Energy Globe 2019 s projektem „Je to čistě na nás“, kde představilo systém vratných kelímků a textilními sáčků. Lidé, kteří chtějí podpořit projekt a vyhrát elektrokolo, čtvrtroční zapůjčení elektromobilu nebo balíček biodárků, mohou hlasovat na stránkách projektu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x