Kroměřížská nemocnice hledá lékaře na interní oddělení

KROMĚŘÍŽ - Nedostatek lékařů v oborech vnitřního lékařství, s nímž se potýká řada zdravotnických zařízení v celé České republice, dolehl aktuálně i na Kroměřížskou nemocnici. Její vedení v posledních týdnech intenzivně hledá možnosti, jak zajistit služby na interním oddělení, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Běžného provozu pracoviště se situace nijak nedotkla, do nočních a víkendových služeb ale chybí dva lékaři. Na včerejší schůzce s primáři a vrchními sestrami jednotlivých oddělení vedení nemocnice oznámilo, že se situaci podařilo přechodně vyřešit. Pomoci by měly i další krajské nemocnice a to až do doby, než se podaří personál interny doplnit. Nemocnice tak nemusí omezovat provoz a péče o pacienty není nijak ohrožena.

„Lékaři scházejí na internách, ale i v jiných oborech v celé zemi. Je to situace, která trvá už řadu let. Počty zdravotníků sice splňují požadavky zákona, ale z pohledu provozu jsou často na hranici únosnosti. Stačí, když potom odejde jeden nebo dva lékaři, a oddělení mají problém poskládat směny. Před rokem jsme podobnou situaci řešili ve Vsetíně, ale i tam se ji nakonec podařilo zvládnout také díky tomu, že si v rámci krajských nemocnic můžeme vzájemně vypomoci,“ podotkl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Také podle Petra Liškáře, místopředsedy představenstva a ředitele Kroměřížské nemocnice žádná katastrofa aktuálně nehrozí. „Naše interní oddělení funguje nyní standardním způsobem bez jakýchkoliv omezení. V současné době má pracoviště osmnáct kmenových lékařů, aktuálně nám ale chybí dva lékaři do nočních a víkendových služeb. Chtěl bych poděkovat všem našim lékařům, kteří se na zajištění pohotovostního provozu podílejí. Navíc nám v rámci skupiny krajských nemocnic pomohou i lékaři z Uherského Hradiště, i jim jsme za pomoc vděční,“ popsal situaci ředitel.

Od září už má Kroměřížská nemocnice podle jeho slov domluvený nástup nové lékařky na interní oddělení. „Další teď samozřejmě intenzivně sháníme. S omezením provozu kroměřížské interny ale určitě nepočítáme. Pacienti mohou zůstat naprosto klidní, péče o ně bude zajištěna ve stejném rozsahu, jako tomu bylo doposud,“ ujistil Petr Liškář. Interní oddělení Kroměřížské nemocnice má v současné době 71 lůžek, ročně je na nich hospitalizováno více než 3 800 pacientů, v ambulanci pracoviště je každý rok provedeno na 31 000 výkonů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x