Valašské Meziříčí za tři miliony zrevitalizovalo prostor u hotelu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Prostor mezi hotelem Apollo a obchodním centrem v ulici Křižná zrevitalizovala radnice ve Valašském Meziříčí. Výsadba, designové osvětlení a další věci stály skoro 3,3 milionu korun, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Lukáš Martinek.

Práce trvaly tři měsíce. „Zrekonstruovali jsme dešťovou kanalizaci, provedli sadové úpravy a veřejné osvětlení,“ popsal referent odboru komunálních služeb valašskomeziříčské radnice Aleš Cáb.

Zóna nabízí nejen prostor, ale podle radnice i estetický zážitek. „Není to jednolitá betonová nebo asfaltová plochu. Dlažba vytváří jakousi šachovnici, která je navíc obohacená o osm obdélníkových záhonů. Jsou to trvalkové záhony kvetoucí postupně v průběhu celého roku doplněné okrasnými travinami,“ popsal Radovan Vašíček, který sadové úpravy navrhl.

Na místě je nové veřejné osvětlení. „Jeho podoba je velmi vzdálená klasickým pouličním lampám. V netypickém černém provedení vkusně zapadá do architektonické kompozice,“ poznamenal Martinek.

V centrálním prostoru zadláždění jsou do mříží vysázené čtyři javory. „Tento prostor v horizontu deseti let zastíní koruny. Vznikne tak jakási oáza s kvetoucími záhony s místem pro odpočinek pod korunami stromů. Dále je ve stejné ose vysazeno osm okrasných třešní sakur,“ uvedl zahradní architekt Vašíček.

Zaujme také deset modřínových trámů. „Využili jsme stávající architekturu propojení hotelu Apollo a obchodního centra. V těchto spojích jsou ve střeše dva obdélníkové otvory. Do každého z nich jsme dali pět modřínových trámů, které slouží jako konstrukce pro popínavé rostliny,“ informoval Vašíček. Jsou tam vysazené fialově kvetoucí vistárie, a především listem okrasné podražce. „Tato instalace je jedním z příkladů, jak veřejný prostor obohatit o vertikální zeleň, která dokáže svou velikostí efektivně doplnit stále se rozšiřující zastavěná území v intravilánu měst,“ řekl Vašíček.

Podle místostarostky Yvony Wojaczkové se město v poslední době dynamicky rozvíjí. „Nově opravené prostranství mezi hotelem Apollo a obchodním centrem na Křižné plně koresponduje s trendem, kterým jsme se vydali. Osvědčila se nám aktivní komunikace s majiteli pozemků či objektů navazujících na městský veřejný prostor,“ řekla Wojaczková.

Ocenila spolupráci s manželi Chocholáčovými. „Na základě návrhu architekta Pavla Janouška vkusně zrekonstruovali objekt obchodního centra. Z návrhu architekta poté vzešly i úpravy veřejného prostoru, které již realizovalo město,“ řekla Wojaczková.

Podle ní výsledek spolupráce stojí za to. „Z dříve fádního a  betonovými kachlemi vydlážděného prostoru vzniklo pozoruhodné prostranství propojené velmi citlivě se zelení. Děláme společně naše město hezčím a zelenějším,“ uzavřela Wojaczková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x