Dívka z Luhačovic přivezla stříbro z biologické olympiády

LUHAČOVICE – Osmnáctiletá studentka Anna Hýsková z Luhačovic přivezla stříbro z 30. ročníku Mezinárodní biologické olympiády, která se uskutečnila v maďarském Szegedu. Zúčastnilo se jí 285 studentů ze 78 zemí světa, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Luhačovic Nikola Synek.

Olympiáda se uskutečnila v červenci. „Anna Hýsková musela prokázat znalosti nejen teoreticky, ale i prakticky třeba sestavením elektrického článku pomocí kvasinek, nebo preparací zvířecí tkáně. Na akci, které se účastnilo 285 studentů ze 78 zemí světa, se ovšem musela probojovat,“ uvedl Synek.

Hýsková nyní studuje uherskobrodské gymnázium. Její cesta k úspěchu nebyla podle Synka jednoduchá. „Nejprve jsem vyhrála školní kolo biologické olympiády, pak skončila druhá v krajském kole, a tak si zajistila postup do celostátního kola,“ nastínila Hýsková. V celostátním kole se jí rovněž dařilo, vybojovala deváté místo. „Díky tomu jsem se dostala mezi 12 nejlepších, kteří mohli absolvovat akci, které se říká ‚nalejvárna‘. Je to týden zdokonalování vědomostí na Univerzitě Karlově. Na základě výsledků různých testů jsem tam pak byla vyhodnocena mezi čtyřmi nejlepšími, kteří mohli do Maďarska na jet,“ popsala úspěšná Hýsková.

Do Szegedu zamířila jako jediná ze Zlínského kraje. Na olympiádě absolvovala dva soutěžní dny. „V prvním případě šlo o čtyři praktické úkoly. Například jsme určovali traviny podle zadaného klíče nebo i pitvání částí zvířat. Dostali jsme kuřecí křídla a krk, věnovali jsme se stavbě jejich těla z hlediska kostí, svalů a nervů. Museli jsme třeba vypreparovat obratel nebo nerv,“ vykreslila Hýsková.

Zajímavé byly i další úkoly. „Sestavovali jsme elektrický článek pomocí kvasinek, pracovali v biologickém informačním programu a dělali související výpočty,“ přiblížila studentka.. Díky výsledkům se tak dostala mezi skupinu medailistů. „Deset procent nejlepších má zlatou medaili, dalších 20 procent nejúspěšnějších stříbro a následujících 30 procent bronz. Celkově jsem byla na 53. místě. Oceněných je tedy hodně,“ upozornila Hýsková.

Pro biologii je nadšená od dětství. „Začalo to asi tím, že jsem v 6. třídě poprvé dělala na luhačovické základní škole biologickou olympiádu,“ zavzpomínala. Od té doby se její zájem o biologii stále rozšiřuje, a to nejen studiem na gymnáziu. „Dělám už i výzkum, jezdím na stáž na Univerzitu Palackého do Olomouce, kde se pod vedením profesora Martina Fellnera věnuji molekulární fyziologii rostlin,“ objasnila Hýsková. V novém školním roce ji čeká 4. ročník a maturita. Po ní by se chtěla věnovat právě biologii, studovat by chtěla v Praze nebo Brně.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x