Valašské Klobouky budou pozvolně zalévat stromy pomocí speciálních vaků

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Valašské Klobouky pořídily speciální vaky na pozvolnou zálivku stromů. Sadu deseti kusů použije u stromů nejvíce ohrožených uschnutím, řekla serveru Zlin.cz mluvčí radnice Lenka Zvonková.

Vaky mají pomáhat řešit neblahé dopady sucha. „Závlahové vaky z odolného plastu se upevní ke kmeni a napustí vodou. Skrze drobné otvory na dně vaku pak voda pozvolna odtéká po dobu devíti až dvanácti hodin, což umožňuje postupné zasakování přímo ke kořenům. Při jednom naplnění se tak do půdy u stromu cíleně vyleje zhruba padesát litrů vody,“ sdělil místostarosta Karel Ptáček.

Zavlažování stromů je podle Zvonkové náročné právě na délku zalévání. „Pokud by bylo množství vody vylito ke stromu rychle, většina by se nevsákla do žádoucí hloubky, ale odtekla by po povrchu. Obsluha zalévacího vozu zase nemůže ztrácet čas pomalým zaléváním, u jednoho stromu by totiž strávila zhruba 30 minut. Zalévací vak je oproti tomu efektivnější a šetří čas i peníze,“ vysvětlil Ptáček.

Vodní vaky budou u lip v ulici Brumovská, u platanů pod poliklinikou a sakur u smuteční síně. „Tyto stromy jsou suchem zasažené nejvíc a hrozí, že uschnou. Ostatní nově vysazené stromy jsou v poměrně dobré kondici, v celém městě uschly jen tři sazenice,“ dodal místostarosta.

Od července také město Valašské Klobouky omezilo sečení trávy. „Úprava veřejných travnatých ploch probíhá s nižší frekvencí a seká se na maximální možnou výšku trávníku,“ dodala Zvonková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x