Zlín vyhláškou omezil používání zábavní pyrotechniky

ZLÍN – Ve Zlíně začala platit vyhláška omezující používání zábavní pyrotechniky na některých místech a také v době nočního klidu. Město tak reaguje na zvyšující se počet stížností a podnětů občanů na neohledu plné chování, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Lidé nemohou házet dělobuchy v době nočního klidu a takék si budou muset dát pozor na místa jako dětská hřiště, pietní místa, kostely, zdravotnická zařízení, zařízení sociálních služeb, zoo, útulek a další. „U nich už nebude možné podle nové vyhlášky beztrestně rušit lidi hlukem výbuchů a zapáchajícími zplodinami ze zábavní pyrotechniky,“ uvedl Melzer.

Podle něj má každé místo stanovené ochranné pásmo od 50 metrů, což je například u hřiště, až po 500 metrů, jako je například útulek nebo zoo. „Kvůli stížnostem jsme se rozhodli stejně jako řada dalších měst v České republice používání pyrotechniky v přiměřeném rozsahu omezit. Úplný zákaz pyrotechniky není podle současné legislativy možný,“ řekl náměstek primátora Aleš Dufek.

Vyhláška také stanovuje devět lokalit, ze kterých bude možné odpalovat nejnebezpečnější pyrotechniku jako velké ohňostroje a podobně. „Zejména v případě ohňostrojů se totiž v minulosti opakovaně stávalo, že je lidé odpalovali i v hustě obydlených lokalitách v blízkosti obytných domů,“ poznamenal Melzer.

Dále vyhláška zakazuje používání veškeré pyrotechniky na veřejných prostranstvích v centrální části města a v centrálním parku na sídlišti Jižní Svahy s výjimkou Silvestra nebo období Barum rally a filmového festivalu. „Z důvodu ochrany majetku, bezpečnosti a veřejného pořádku je také zakázáno pyrotechniku odpalovat na místech typu laviček a altánů, v podchodech, na hřištích, na zastávkách MHD, na pietních místech, dále v okolí škol, zdravotnických a sociálních zařízení, policejních služeben, úřadů, soudů či kostelů,“ řekl právník magistrátu Daniel Dvořák.

Podle něj město myslelo také na zvířata. „Je zakázáno používání pyrotechniky do 500 metrů od ZOO a útulků pro zvířata,“ zdůraznil Dvořák. Pyrotechniku nelze používat ani v době nočního klidu od 22:00 do 6:00. „Nicméně právě v době významných dnů či akcí typu Silvestr, Barum Rally nebo dalších dnů vyjmenovaných v jiné speciální vyhlášce o nočním klidu je počátek doby nočního klidu posunut na 24:00 nebo na 02:00. Na Silvestra by tak za porušení nočního klidu bylo považované odpalování pyrotechniky až po druhé hodině ranní,“ dodal Melzer.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x