Ve Zlíně vznikne poradna pro bydlení

ZLÍN – Poradna pro bydlení vznikne ve Zlíně. Na besedě o tématu dostupného bydlení to oznámila poslankyně a krajská koordinátorka Masarykovy demokratické akademie Alena Gajdůšková a předseda Sdružení nájemníků ČR a místopředseda Rady seniorů ČR Milan Taraba.

Lidé se na poradnu budou moct obrátit s dotazy ohledně bydlení. Beseda se uskutečnila ve Zlíně v posledních dnech a uspořádala ji Masarykova demokratická akademie s Krajskou radou seniorů Zlínského kraje. Taraba byl hlavním řečníkem a spolu s Gajdůškovou oznámili vytvoření poradny. „Současně vyzvali účastníky k podpoře Evropské iniciativy, petice k podpoře požadavku na vytvoření podmínek pro dostupné bydlení na evropské úrovni,“ uvedl asistent poslankyně Tomáš Šenkeřík.

Podle Gajdůškové zaznamenala Česká republika a Irsko od roku 2010 navýšení nákladů na bydlení o jednu třetinu. „Specifikem České republiky je, že ve svém bydlí 78,5 % lidí, zbytek v nájmu. Ve světě je to opačně. Potřebujeme vytvořit nabídku dostupného a udržitelného bydlení pro lidi, nejlépe na neziskovém principu,“ řekla Gajdůšková.

Beseda nabídla srovnání bytové politiky ve středoevropském prostoru. „Měli bychom se inspirovat Vídní, městem, které je ve světovém srovnání hodnoceno jako nejpříjemnější k životu. Je třeba přijmout opatření k podpoře družstevního bydlení či vzniku neziskových bytových společností. To je jedna z cest, jak zajistit dostupné bydlení především pro mladé rodiny. Své musí sehrát i obce a města,“ sdělil Taraba.

Účastníky zaujala informace o podmínkách pro poskytování doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení. „Na ten má nárok ten, jehož náklady na bydlení přesáhnou třicet procent příjmů,“ poznamenal Šenkeřík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x