Opilý muž se chtěl prát se strážníky, ti ho spoutali a odvezli na záchytku

ZLÍN - Situace jak z divokého západu. Anebo spíš okurková sezóna? Policistům, kteří si musí občas vyzkoušet nacvičené hmaty a chvaty přímo v terénu, jejich mluvčímu, který musí informovat veřejnost o tom, co strážníci dělají, i všem neviditelným plničům rubrik s názvem Černá kronika se rozhodl začátkem tohoto ospalého srpna pomoci muž z nádraží. Že se mu to povedlo, dokládá i tento zásadní text, za nějž plnič serveru Zlin.cz děkuje mluvčímu zlínských městských strážníků Pavlu Janíkovi.

Zdálo by se, že celý obsah článku je shrnut už v nadpisu. A skutečně, tomu, koho zajímají jen fakta, nepřinese následující zpráva víc než informaci o množství alkoholu v krvi. Na text se dá ale podívat i z jiného úhlu. Můžeme se třeba zaměřit na způsob, jakým autor o tématu informuje, na to, jaký postoj zaujímá k incidentu, jaký vztah může mít k jednotlivým aktérům, jaký význam má pro něj slovo „nepřizpůsobený“ a jak se může z nepřizpůsobeného stát přizpůsobený…

V první půli srpna, kdy je tradičně nouze o zajímavé a akční zprávy, na úřadech i ve firmách si lidé berou hromadně dovolené, počasí nemá žádné zásadní výkyvy a politici dělají mrtvé brouky, máme všichni, kdo jsme zůstali u počítačů a z různých důvodů musíme zpravodajství vyrábět, třídit, rešeršovat, vydávat nebo číst, možnost přistoupit k tomu, co děláme, trochu tvořivěji. Jednak je na to víc času a za druhé je i více než v jinou roční dobu pravděpodobné, že náš report nebude nikoho zajímat, tedy ani případné škody nemusí být velké. 

„Další díl pomyslného seriálu na téma: Obtěžující projevy sociálně nepřizpůsobených osob, se odehrál v neděli 4. srpna 2019 v blízkosti zlínského autobusového nádraží. Několik minut před polednem prováděla pěší hlídka Městské policie Zlín kontrolu veřejného pořádku v parku nad nádražní budovou, kde se nacházela skupina nepřizpůsobených. To se ovšem pranic nelíbilo jednomu z nich, který se na strážníky obořil těmi nejhrubšími výrazy. Když mu hlídka nevracela jeho vulgarity způsobem, na nějž je asi zvyklý, dosáhlo jeho sebevědomí nebeských výšin a jednoho ze strážníků se pokusil udeřit. Tím si ovšem vykoledoval použití donucovacích prostředků a další chvíle již prožíval v poloze na břiše s pouty na rukou. Orientační vyšetření následně prokázalo, že 47letému muži z okresu Zlín koluje v organizmu téměř 3,5 promile alkoholu. A protože dotyčný nedokázal s takovou hladinou kontrolovat své chování, následoval po lékařském vyšetření jeho převoz do kroměřížské záchytné stanice,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí zlínských strážníků Pavel Janík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x