Tip na výlet: Naučná stezka Podhradí – Starý Světlov

ZLÍN - K zábavnému  rodinnému výletu do přírody vyzývá naučná stezka Podhradí – Starý Světlov, která se nachází jen malý kousek od Zlína.

Součástí naučné stezky jsou čtyři informační tabule, které doplňují herní prvky a lavičky. V průběhu stezky se dovíte informace jak o tamější přírodě, tak o bohaté historii, především hradu Starý Světlov. Cestou se můžete kochat vyhlídkami na lázeňskou oblast. Stezka byla otevřena roku 2010 jako součást Ekoparku Podhradí.

Stezka dlouhá 3,1 km začíná na horním konci obce Podhradí u vodojemu, potom pokračuje po vyznačené trase. První zastavení potkáte u prameniště, kde je umístěná první informační tabule, odpočivadlo a studánka, kterou střeží dřevěná žába. Odtud pokračuje chodníčkem s dřevěným zábradlím a nespočtem schodů vedoucích na lesní písčitou cestu zvanou Svážnice.

Cestou po Svážnici ke zřícenině hradu Starý Světlov budete míjet další studánku, která se jmenuje Sojsinka. Tady si můžete trochu vydechnout na posezení s dřevěnými prvky. Ty během vašeho odpočinku spolehlivě zabaví vaše neposedné děti. A pak už hurá ke zřícenině Starý Světlov.

Starý Světlov

První písemná zmínka o gotickém hradu pochází z roku 1360, tehdy patřil pánům ze Šternberka, kteří v té době ovládali také Lukov a Zlín. Od roku 1423 držel hrad král Zikmund, který jej (stejně jako nedaleký Brumov) postoupil své manželce Barboře Celské.

Roku 1449 hrad odkoupili moravští stavové, o 11 let později se stal pravděpodobně kořistí výbojného lukovského pána Matouše ze Šternberka. Česko-uherské války způsobily značné poškození hradu, koncem 15. století si jeho noví majitelé vystavěli nad Bojkovicemi hrad Nový Světlov. Starý hrad tak postupně zpustl.

Díky archeologickému výzkumu si dokážeme původní podobu hradu dobře představit. Za prvních Šternberků ve 14. století vzniklo hradní jádro obehnané parkánem a mohutným příkopem a valem. Součástí opevnění pak bylo ještě horní předhradí. Tato část byla vystavěna z lomového kamene.

Mapa naučné stezky.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x