Za první pololetí přijelo do Zlínského kraje skoro 349 tisíc hostů

ZLÍNSKÝ KRAJ – Skoro 349 tisíc hostů přijelo za letošní první pololetí do Zlínského kraje. Oproti loňsku se počet hostů navýšil o více než dvě procenta, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zdeněk Urbanovský.

Informace o návtěvnostech krajů vydal Český statistický úřad. „Zlínský kraj patřil mezi 13 krajů v České republice, u kterých se návštěvnost meziročně zvýšila,“ informoval Urbanovský.

V prvním pololetí přijelo do kraje 348 788 hostů. „Strávili zde 939 631 nocí. Přijelo tedy o 2,2 procenta více hostů,“ uvedla ředitelka centrály Petra Psotková.

Podle ní je mírný nárůst jak u turistů z České republiky, tak ze zahraničí. „Hlavní skupinu návštěvníků tvoří turisté ze Slovenska, Polska, Německa a Rakouska,“ vyjmenovala Psotková.

Průměrná délka přenocování se v prvním pololetí letošního roku prakticky nezměnila, pohybuje se kolem 2,7 přenocování na jednoho hosta. „Tuto průměrnou hodnotu překračují pobyty hostů zejména z Rakouska, kteří zde tráví 3,1 noci, naopak kratší dobu přenocování sledujeme u hostů, přijíždějících z blízkých trhů, a to Polska s 1,7 noci a Maďarska s 1,8 noci,“ dodala Psotková.

Mezi desítkou zahraničních trhů nenastaly zásadní změny. Kromě Slováků, Němců a Rusů mají mírný nárůst Rakušané a Italové, největší pak Poláci. „Tendence růstu zůstaly také u ukrajinských turistů,“ doplnil Urbanovský.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x