Starostové ve Zlínském kraji aktivně pokračují v boji proti suchu

ZLÍN - Ve Zlínském kraji se budou realizovat opatření proti suchu. Bezmála 30 starostů a místostarostů ze Zlínského kraje bylo přítomno na semináři s názvem Tisíc a jedna cesta pro naši krajinu, informoval server Zlin.cz tajemník Zlínského kraje Aleš Durďák.

Návštěvníky čekalo dvouhodinové pásmo prezentací od tří odborníků, zaměřené na užitečné rady jak realizovat konkrétní opatření v boji se suchem pro potřeby místních samospráv. Přítomné účastníky zaujala koncepce pro zatravňování cest či dohoda se zemědělci na postupech proti erozi a vysychávání půdy. Po teoretické části následovala diskuze s návštěvníky semináře, prezentujících svá realizovaná opatření.

S první prezentací se představila poslankyně za STAN Jana Krutáková, která shrnula průřez legislativních opatření, souvisejících se zadržováním vody v krajině a obecně boje proti suchu. Dalším prezentujícím byl Pavel Čížek, náměstek hejtmana v Plzeňském kraji a dlouholetý agronom. Ten ve své prezentaci nabídnul řadu praktických řešení jako například vhodné určení cesty k zatravnění. „Pro nás jsou zajímavé cesty, které spojují vesnice mezi sebou. Když takovou cestu zatravníte, tak už jste udělali velký kus práce proti erozi. Už jste totiž rozdělili jedno pole na dvě menší. Zároveň zde můžete do budoucna vysadit alej, keře nebo tudy vést cyklostezku,“ uvedl jedno z opatření, které z pozice starosty Spáleného Poříčí v minulosti realizoval. Posledním prezentujícím byl Radan Večerka z Karlovarského kraje, který se ve své prezentaci zaměřil na témata obnovy malých obecních rybníků a vyjasnění užívání zemědělské půdy ve veřejném vlastnictví.

Účastníci semináře pak obdrželi brožury s konkrétními postupy v péči o krajinu. Součástí tohoto podkladového materiálu je návod jak pracovat s koncepcí uspořádání krajiny, návodem pro zatravnění polní cesty a další opatření. Tyto podkladové materiály tak pomohou starostům v posunu jejich již započatých projektů. „V loňském roce se nám podařilo dokončit projekt s názvem Zahrada života. V minulosti byla v těchto místech jenom hluboká strž s náletovými dřevinami a divoká skládka. V naší Zahradě života nyní máme vysázeny původní odrůdy ovocných stromů, které u nás na Slovácku pěstovali již naši předkové,“ upozornil starosta Pašovic Vlastimil Řezníček na jedno z řešení ve Zlínském kraji.

„Seminář byl inspirativní a byl veden zkušenými lidmi, kteří se zabývají daným tématem. Navíc mají řadu osobních zkušeností, které jsou konzultovány na celorepublikové úrovni. Z tohoto pohledu to pro mě bylo přínosné. Velmi příjemně mě překvapil zájem lidí, kteří se tu sešli a kteří chtějí něco aktivně dělat proti boji se suchem. Rozhodně mě to motivovalo“, uvedl starosta Velehradu Mgr. Aleš Mergental, jeden z návštěvníků semináře.

Úterní účast potvrdila současný zájem starostů aktivně se zapojit do boje proti suchu a realizovat tak některá z nabízených řešení.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x