Zemědělci ze Zlínského kraje oslaví v Kroměříži dožínky

ZLÍNSKÝ KRAJ, KROMĚŘÍŽ - Zemědělci ze Zlínského kraje oslaví v Kroměříži konec žní dožínkovou slavností. Letošní třináctý ročník představí dovednosti zemědělců a bude také folklorní přehlídkou, uvedl pro server Zlin.cz mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Loni se dožínkového průvodu zúčastnilo zhruba 800 krojovaných účinkujících. „Dožínková slavnost patří mezi tradiční akce pořádané v Kroměříži. Těší nás, že můžeme poděkovat zemědělcům za jejich práci a že se můžeme potěšit vystoupením folklorních souborů nejen z Hané, ale i ze Zlínska, Slovácka, Valašska a dalších regionů,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Kroměřížsko je považováno za obilnici kraje, zemědělci zde pravidelně dosahují nejvyšších výnosů. Právě proto se oslava konce sklizně koná v Kroměříži. Slavnost začíná v pátek 16. srpna v 10:00 dožínkovým jarmarkem na Velkém náměstí, který doplní od 15:00 workshop Plody země v krásu proměněné. V 19:00 přijde na řadu vystoupení folklorního souboru Liptov z partnerského města Kroměříže Ružomberok. V 20:30 první den dožínek zakončí koncert jihočeské folkové kapely Spolektiv.

V sobotu 17. srpna v 10:00 pokračuje dožínkový jarmark, který bude doprovázet výstava zemědělské techniky. V 10:00 vyjde z Komenského náměstí dožínkový průvod krojovaných na Velké náměstí. V 11:00 je na Velkém náměstí na programu slavnostní zahájení, při kterém převezme dožínkový věnec hospodář. Od 12:45 začnou vystoupení folklorních souborů a dechových hudeb. Od 10:00 se na nádvoří Klubu Starý pivovar koná gastrofestival, na němž bude každý region prezentovat své speciality. I gastrofestival oživí folklorní program.

„V sobotu v 13:00 se ještě v chrámu sv. Mořice uskuteční děkovná mše svatá za úrodu,“ doplnila místostarostka Daniela Hebnarová.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byly oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x