Velehrad a Skalku nad Váhom spojila nová Cyrilometodějská stezka

VELEHRAD – Nově vyznačená mezinárodní poutní trasa Cyrilometodějské stezky spojuje Velehrad na Uherskohradišťsku a slovenskou Skalku nad Váhom. Poutníci se po ní poprvé vydají ve středu, jejich devadesátikilometrová cesta potrvá čtyři dny, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zdeněk Urbanovský.

Skalka je považovaná za nejstarší poutní místo na Slovensku, Velehrad zase patří k nejvýzamnějším poutním místům střední Evropy. „Nyní je spojuje nově vyznačená Cyrilometodějská stezka. Poutníci se na ni poprvé vydají ve středu. V areálu bývalého kláštera na Velké Skalce se symbolicky otevře v 9:00,“ uvedl Urbanovský.

U otevření nebudou chybět zástupci partnerských Zlínského a Trenčínského kraje. „V minulém roce jsme připravili úseky Cyrilometodějské stezky směřující hvězdicově do Velehradu zejména na Moravě a na putování poutníci vyrazili z Vranova nedaleko Brna. Trasami, které ukazují formování naší kulturní identity i kulturní krajiny mimojiné deklarujeme snahu přibližovat, zvelebovat a zpřístupňovat veřejnosti jak významné, tak méně známé sakrální, středověké a jiné památky na trasách stezky,“ uvedl radní kraje Jan Pijáček.

Podle něj je snahou Cyrilometodějskou stezku jako první mezinárodní projekt dostat na mapu kulturních stezek Evropy. „Srpnové putování je naplánováno do čtyř dnů, během nichž skupinka přibližně 30 poutníků zdolá trasu dlouhou bezmála 90 kilometrů převážně vedenou Bílými Karpaty,“ řekl Urbanovský.

Nejprve ze Skalky nad Váhom přes Trenčín budou poutníci směřovat do Žítkové, pak navštíví Bojkovice, Luhačovice a přírodním parkem Prakšická vrchovina zamíří do Uherského Hradiště. Příchod na Velehrad jako cíl se očekává v sobotu 24. srpna.

V čele skupiny bude zkušený propagátor poutnictví Petr Hirsch, pro kterého je poutnictví od roku 2010 životním stylem. „Motiv každého člověka k vydání se na pouť je individuální, ale nepochybně nás poutníky spojuje touha po poznání, jakési hledání vlastní identity a nebojím se říci i kořenů. Domnívám se, že každý krok na cestě je důležitý. Ať se jedná o individuální pouť nebo bytí ve společenství, které vznikne na pár dnů, otevírá se bezpečný prostor ke sdílení naší vlastní existence. V pravidelném rytmu chůze se učíme být sami se sebou, být jeden s druhým“, řekl Hirsch.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x