V holešovské zámecké kovárně předvádí své umění kovář

HOLEŠOV - Každý prázdninový pátek a sobotu od 9 do 12 a od 13 do 17 se mohou lidé v zámecké kovárně v Holešově podívat na práci kováře Stanislava Marconě. Ukázky se konají v rámci pravidelných komentovaných prohlídek Malého muzea kovářství a vyvrcholí v neděli 1. září 2019, kdy se v kovárně koná dožínkový program pro rodiče s dětmi, uvedla pro server Zlin.cz Dana Podhajská z Městského kulturního střediska.

Stanislav Marcoň pochází z Kašavy a v holešovské kovárně působí už od loňské turistické sezony. „Ukazuji tradiční kovářké operace, jak se kují základní věci jako je lístek, kovářský hřebík nebo srdíčko,“ říká o své práci kovář. Během letních prázdnin se v kovárně zároveň stává průvodcem. Veřejnost seznamuje s historií zemědělského kování, lidé si mohou prohlédnout i rozšířenou expozici dobových zemědělských nástrojů. Například jak vypadá a jak se vyrábí podkova pro krávu. Malé děti si vyzkouší, jak těžké je trefit se správně do kovadlinky.

Holešovská kovářská dílna včetně výhně a vybavení je původní a je historicko-technickou památkou. Kovářská výheň je plně funkční, poháněná elektromotorem. Zrekonstruovaný kovářský měch z roku 2016, který stojí vedle ní, je pouze dekorací. Nicméně je zajímavým dobovým prvkem z druhé poloviny 19. století, který byl kdysi nezbytnou výbavou každé kovárny. Původně stával na půdě a přes potrubí vháněl vzduch do ohniště, aby udržoval výheň při vysokých teplotách. Fungoval ještě do první světové války.

Loni do expozice kovářské dílny přibyl vertikální měch na pohon výhně z roku 1854. Městskému muzeu jej věnovala rodina kovářského mistra z Jasenné na Zlínsku. Aby mohl být převezen do Holešova, museli jej restaurátoři rozebrat na kousky, jednotlivé dřevěné kolíky opatrně vytlačit a zase jej v dílně složit.

„Unikátnost stroje vidím především ve způsobu záchrany a konzervace. Na půdu jej majitelé uskladnili přes štít domu v plně funkčním stavu. Protože později nebylo možné dostat jej z domu ven, stál tam bez poškození a v relativně dobrém stavu desítky let,“ řekl jeden z restaurátorů Edmond Chlud. Většina částí měchu je skutečně původní, restaurátoři nahradili replikou jen jedno z táhel, které znovu vykuli. Hodně vyschlou kůži napustili lanolinem a dřevěné prvky ošetřili tak, aby stroji zachovali patinu a ducha. Minimálně šedesátikilový stroj se základnou 80 x 80 cm a výškou téměř dva metry je plně funkční a na tak primitivní zařízení poháněné jen lidskou silou opravdu výkonný.

Malé muzeum kovářství včetně zmíněné dílny spravuje Městské kulturní středisko Holešov, které prostor udržuje a postupně opravuje. Každý rok investuje část peněz do předmětů, které expozici rozšiřují. Letos v části kovářovy světničky přibyly dobové lavice a stůl.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x