Po 3. rychlostní zkoušce se do vedení prodral Nikolaj Grjazin, Kopecký jede třetí

ZLÍNSKÝ KRAJ - Lotyšsko-ruská posádka Nikolaj Grjazin, Jaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5) vede po třech rychlostních zkouškách průběžné pořadí 49. ročníku Barum Czech Rally Zlín. Obhájci celkového prvenství Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem (Škoda Fabia R5 Evo) se během třetí erzety Semetín klesli na třetí místo, před nimi figurují ještě úřadující mistři Evropy Rusové Alexej Lukjaňuk a Arnautov (Citroën C3 R5). Rus Grjazin s lotyšskou licencí má na první příčce náskok 3,4 vteřiny před Lukjaňukem. Vedoucí trio si získalo před svými pronásledovali již podstatný náskok.

Sedminásobný vítěz zlínské rally Jan Kopecký vstoupil po výhře v páteční noční městské Super rychlostní zkoušce do sobotní části na úvodní dopolední erzetě Březová časem 9:47,8 minuty. Nejlepší čas na trati v okolí Slušovic však nepředvedl, evropský šampion Alexej Lukjaňuk z Ruska si počínal o čtyři desetiny vteřiny rychleji. Tím v průběžném hodnocení poskočil z třetího na druhé místo a prohodil si pozice se svým krajanem jGrjazinem. Kopecký vedoucí příčku uhájil, na Lukjaňuka měl k dobru 3,7 vteřiny. Lukjaňuk přiznal, že se s navigátorem Arnautovem dopustili ve druhé erzetě chyby. S autem na trati uklouzli a téměř se roztočili. Česká posádka Martin Vlček, Ondřej Krajča (Hyundai i20 R5) zase zažila drobnou srážku se psem. Nešlo však o nic vážného. Mnohem hůře dopadl japonsko-rakouský tandem Hiroki Arai – Ilka Minorová (Citroën C3 R5), při erzetě Březová je potkala havárie.

Po třetí rychlostí zkoušce poznala barumka nového lídra. Nikolaj Grjazin s Jaroslavem Fedorovem časem 6:10,0 minut sesadili z čela aktuálního pořadí Jana Kopeckého s Pavlem Dreslerem. Česká dvojice ztratila na vítěze erzety Semetín 8,1 vteřiny a jak v jejím hodnocení, tak i v celkové klasifikaci klesla na třetí pozici. Na nejvyšší stupínek měla po třech částech první etapy manko 3,9 vteřiny. Kompletní odraz prvních tří míst třetí erzety a souhrnného pořadí potvrdili Alexejové Lukjaňuk a Arnautov, kteří jako druzí ztráceli na Grjazina s Fedorovem 3,4 vteřiny a v souvislosti s Kopeckým a Dreslerem mohli počítat s vedením pěti desetin vteřiny. Dramatický souboj se odehrává v šampionátu ERC1 Junior, kde je ve hře mistrovský titul. Bojují o něj Brit Chris Ingram a český jezdec Filip Mareš. Zatím má český reprezentant k dobru náskok 1,7 vteřiny. Ve třetí erzetě havarovali Brazilec Paulo Nobre (Škoda Fabia R5) a Belgičan Amaury Molle (Peugeot 208 R2).

Po třech rychlostních zkouškách figuruje v elitní desítce soutěže celkem pět českých posádek. Hned za Janem Kopeckým figuruje Václav Pech (Ford Fiesta R5), pátý je Filip Mareš (Škoda Fabia R5), sedmý Tomáš Kostka (Škoda Fabia R5 Evo) a devátý Jan Černý (Škoda Fabia R5).

V hodnocení ERC2 zatím vede Ital Andrea Nucita před Polákem Dariuszem Polonskim (oba Fiat 124 Abarth RGT) . V šampionátu ERC3 Junior a dvoukolek se svádí tvrdý boj, zatím vede Španěl Efrén Llarena, druhý jede Sindre Furuseth z Norska (oba Peugeot 208 R2), třetí je zatím český jezdec Erik Cais (Ford Fiesta R2T). Vedoucí junior evropského šampionátu Ken Torn z Estonska je ve výsledcích na čtvrté příčce se ztrátou 13,8 vteřiny na nejrychlejšího Llarenu. Prvních sedm jezdců průběžné klasifikace jede v necelých dvaceti vteřinách!

Pořadí po 3. rychlostní zkoušce:

  • 1. Grjazin, Fedorov (LAT/RUS, Škoda Fabia R5) 23:01.7 min
  • 2. Lukjaňuk, Arnautov (RUS, Citroën C3 R5) + 3,4 s
  • 3. Kopecký, Dresler (CZE, Škoda Fabia R5 Evo) + 3,9 s
  • 4. Pech, Uhel (CZE, Ford Fiesta R5) + 22,0 s
  • 5. Mareš, Hloušek (CZE, Škoda Fabia R5) + 26,1 s
  • 6. Ingram, Whittock (GBR, Škoda Fabia R5) + 27,8 s
  • 7. Kostka, Kučera (CZE, Škoda Fabia R5 Evo) + 28,4 s
  • 8. Herczig, Ferencz (HUN, Volkswagen Polo GTi R5) + 29,2 s
  • 9. Černý, Černohorský (CZE, Škoda Fabia R5) + 29,3 s
  • 10. Griebel, Winklhofer (DEU/AUT, Škoda Fabia R5) + 29,8 s
  • 26. Nucita, Di Caro (ITA, Fiat 124 Abarth RGT), 1. místo ERC2 + 1:40.3 min
  • 28. Llarena, Fernandez (ESP, Peugeot 208 R2) 1. místo 2WD, ERC3J + 2:03.5 min
Přehled všech článků k Barum rally uvedených na Zlin.cz naleznete vpravo od úvodní fotografie pod štítkem Barum Czech Rally Zlín nebo ZDE.
 
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x