Hasiči ze Zlínska a Slovácka vystoupali do 250 metrů

ZLÍNSKÝ KRAJ - Hasiči z lezecké skupiny si pro své cvičení vybrali neobvyklé místo, a to vysílač v Topolné. Pro ně samotné to byla velká výzva, neboť v tak velkých výškách běžně necviči, informovala server Zlin.cz mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Cvičebním místem hasičů se tentokrát stalo Radiokomunikační středisko Topolná na Uherskohradišťsku. Dva vysílače jsou krajinnou dominantou oblasti mezi Uherským Hradištěm a Zlínem. Jedná se o dlouhovlnný vysílač, sloužící k rozhlasovému vysílání. Vysílač má dva stožáry, stojící v obci Topolná. Každý ze stožárů je 270 metrů vysoký a je opatřen vysílačem schopným až výkonu 1500kW. V současné době je z tohoto vysílače šířen program stanice Český rozhlas 1 Radiožurnál. Vysílač je také součástí systému RADIO-HELP, kdy zprostředkovává přenos informací v mimořádných situacích.

„Hasiči lezci zde měli tak možnost seznámit se s konstrukcí tohoto objektu a zkusit si simulovaný zásah v takové výšce. Taktéž zde využívali různé lezecké prostředky a postupy, které by se dalo na tomto místě využít k případné rychlé záchraně uvízlé osoby,“ popsala Javoříková.

Velký dík patří podle slov mluvčí hasičů firmě České Radiokomunikace za poskytnutí těchto neobvyklých prostor k výcviku hasičů lezců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x