Zemědělci z celého kraje oslavili v Kroměříži dožínky

ZLÍNSKÝ KRAJ, KROMĚŘÍŽ - Zemědělci ze Zlínského kraje oslavili v Kroměříži konec žní dožínkovou slavností. Návštěvníkům představili své dovednosti i pestré kroje ze všech oblastí kraje a také z partnerského města Kroměříže Ružomberku, informoval server Zlin.cz mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Vrcholem akce byl dožínkový průvod, který tvořily stovky krojovaných. Účastníky dožínek pak na náměstí přivítal starosta Kroměříže Jaroslav Němec. „Práce zemědělců bychom si měli vážit. Je na místě jim poděkovat,“ uvedl Němec.

Žně ve Zlínském kraji se blíží ke konci. K pondělku bylo podle údajů ministerstva zemědělství sklizeno 97 procent řepky a 92 procent obilovin. U hlavní plodiny, pšenice ozimé, je výnos 6,09 tuny na hektar, u ječmene jarního 5,23 tuny na hektar a u řepky 2,95 tuny na hektar. U pšenice je to podobné jako loni, u ječmene a řepky jsou výnosy nižší. Podle Jana Haška, předsedy Okresní agrární komory Kroměříž a zastupitele Kroměříže, je příčinou nižších výnosů to, že část úrody snědli hraboši.

„Přesto máme co oslavovat. Dožínky jsou oslavou konce hospodářského roku, která je pro zemědělce také příležitostí k tomu, aby se zastavili a zhodnotili, jak rok dopadl,“ řekl Hašek. Hejtman Jiří Čunek upozornil na to, že stále více potravin vyráběných ve Zlínském kraji se pyšní značkou nejlepší kvality. „Všem přeji, aby zemědělce příští rok méně trápili škůdci a abychom my měli co jíst. Není to samozřejmost,“ upozornil Čunek. Podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska bude v České republice letošní úroda zhruba o osm procent vyšší, než tomu bylo loni.

Program letošního 13. ročníku dožínek zahrnoval jarmark, folklorní vystoupení, gastrofestival s nabídkou regionálních potravin, výstavu zemědělské techniky i děkovnou mši svatou za úrodu. Při slavnostním zahájení převzal hospodář dožínkový věnec. Hejtmana Čunka, který na slavnost dorazil později, při tomto aktu zastoupil jeho náměstek Jiří Sukop.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byly oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007. V Kroměříži se pořádají proto, že na Kroměřížsku zemědělci pravidelně dosahují nejvyšších výnosů ve Zlínském kraji.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x