Letošní Barumka byla klidná, hodnotí zlínští policisté

ZLÍN – Devětačtyřicátý ročník soutěže Barum Czech Rally, který se konal během uplynulého víkendu, patřil mezi ty klidnější. Serveru Zlin.cz to řekla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Od úterý byli policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje aktivně zapojeni do bezpečnostního opatření v souvislosti s 49. ročníkem motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Desítky policistů dohlížely nejen nad bezpečností, ale i veřejným pořádkem a v neposlední řadě se zaměřovaly na dodržování dopravních předpisů. Policejní hlídky odhalily téměř 300 dopravních přestupků, z nichž většina souvisela s překročením nejvyšší povolené rychlosti. To se ve dvou případech týkalo i závodní posádky.

Páteční městská rychlostní zkouška proběhla z pohledu policie bez mimořádných událostí. Policisté řešili pouze několik přestupků na úseku občanského soužití a veřejného pořádku, kdy diváci neuposlechli pokynů pořadatelů a další házeli pyrotechniku na auta. Během večerní rychlostní zkoušky pak policisté dvakrát asistovali rychlé záchranné službě, a to kolem desáté hodiny večer při pádu diváka na chodník a o půl hodiny později na Tř. T. Bati poskytovali do příjezdu rychlé záchranné služby první pomoc divákovi, který dostal při závodu epileptický záchvat.

„Během rally nám nebylo hlášeno žádné vloupání do vozidla. Policisté během výkonu služby preventivně procházeli parkoviště a v jednom případě v Oldřichovicích zjistili neuzamknuté vozidlo. Cestou organizátorů Barum rally zajistili, aby se majitel dostavil ke svému vozidlu a uzamkl si ho,“ uvedla Javorková.

Na území Zlínského kraje evidovali policisté od pátku do neděle 15 dopravních nehod, Většina z nich se přitom obešla bez zranění nebo s lehkým zrněním. Z uvedeného počtu dopravních nehod se pouze dvě staly v lokalitách, kde probíhala Barum rally. „Během uplynulých tří dnů evidujeme jednu dopravní nehodu s těžkým zraněním, a to ve Fryštáku, kde v sobotu odpoledne řidič osobního vozidla srazil chodce, který šel po přechodu pro chodce,“ sdělila policejní mluvčí.

Speciální telefonní linku 974 666 555, která byla určená veřejnosti k zjištění aktuální situace v dopravě, uzavírek a objízdných tras, využilo od čtvrtku do neděle asi 120 volajících. Nejvíce byla linka v permanenci v sobotu. „I díky dobře připraveným bezpečnostním opatřením policistům, kterých se během šesti dnů vystřídaly téměř čtyři stovky, byl průběh letošního ročníku spíše poklidnější, bez zásadních mimořádných událostí,“ dodala Javorková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x