Rožnov našel prostory pro denní stacionář žáků se zdravotním postižením

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Důležitý krok v pomoci rodinám žáků, kteří ukončili docházku do ZŠ Tyršovo nábřeží (bývalá ZŠ praktická), udělali v Rožnově pod Radhoštěm. Město se dohodlo s Charitou Valašské Meziříčí a sociální službou Auxilium na společném postupu, který pomůže žákům a jejich rodinám, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí rožnovské radnice Marek Havran.

Důležitou roli bude hrát nové nízkoprahové centrum v Rožnově (budova bývalého T – klubu), které má začít fungovat během října a ve kterém se potřebným žákům dostane odborné péče v podobě denního stacionáře pro osoby se zdravotním postižením.

Čtvrteční schůzka navázala na předchozí první setkání ze začátku července. „Už několik let upozorňujeme Zlínský kraj, že situace v Rožnově ohledně sociálních služeb pro žáky opouštějící ZŠ Tyršovo nábřeží je velmi složitá. Nedávno navíc došlo ke změně legislativy a vzdělávání dětí se zdravotním postižením končí místo ve 26 letech již ve 20 letech. Během posledního roku se tak zhruba desítka rodin ocitla téměř bez možnosti využití služeb,“ připomněl místostarosta Rožnova Jan Kučera problém, se kterým se společnými silami zaobírá několik organizací ve městě.

Na čtvrtečním jednání na radnici se podařilo dohodnout provizorní řešení, které pomůže rodinám žáků se zdravotním postižením. O službu, která zajistí péči o žáky se zdravotním postižením, projevilo zájem osm rodičů žáků. „Město, Charita Valašské Meziříčí a sociální služba Auxilium Vsetín se dohodli na společném postupu, který pomůže žákům se zdravotním postižením a jejich rodinám. Do konce roku poběží testovací provoz v chystajícím se nízkoprahovém centru v Rožnově, kde má v odpoledních hodinách Charita Valašské Meziříčí zajišťovat náplň pro děti ze sociálně slabších rodin. V dopoledních hodinách Auxilium zajistí v těchto prostorech denní stacionář pro žáky se zdravotním postižením, a to ve dnech pondělí, středa, pátek. K tomu jim dvěma pracovníky vypomůže Charita Valašské Meziříčí,“ uvedl místostarosta Kučera.

V uvedeném režimu má běžet testovací provoz od října, od kdy má začít fungovat Nízkoprahové centrum Rožnov. „Do té doby se budeme snažit najít ještě jiné prostory, které by fungovaly hned od září,“ uvedl místostarosta Jan Kučera, jenž ovšem zároveň připomněl, že stávající situace není zdaleka ideální. „Rád bych poděkoval zástupcům obou organizací za ochotu hledat cestu, jak pomoci tak, kde to na Rožnovsku snad nejvíce pálí. Zároveň ale také musím připomenout, že město a sociální služby udělají maximum, co mohou v rámci svých možností. Vyřešení této situace, například zřízením denního stacionáře, je však v rukách větších hráčů, tedy kraje a státu,“ doplnil Jan Kučera.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x