Kola jsou v kurzu, policisté řeší desítky případů krádeží

VSETÍNSKO – Policisté na Vsetínsku řeší za prázdniny více než dvě desítky případů krádeží kol nebo elektrokol. Ztrácejí se ze sklepů, dvorů, garáží, od domů i restaurací, řekl serveru Zlin.cz policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Kola se ztrácela na různých místech Vsetínska. „Krádež se týkala 20 kol a tří elektrokol. Ztrácejí se ze společných kolárek bytových domů, sklepních kójí, dvorů a garáží. Velkou část tvořila kola zajištěná lankovým zámkem a odstavená u domů nebo restauračních zařízení,“ uvedl Malcharczik.

Podle něj se hodnota kol pohybuje v řádu několika tisíc korun. „U elektrokol je ale hodnota i desetinásobná,“ upozornil Malcharczik. Vesměs se kola ztrácela v nočních hodinách.

Výjimkou nejsou podle policie ani případy, kdy majitel nechá kolo zcela nezabezpečené. „Například v jedné z obcí měl majitel uložené elektrokolo v garáži, kterou ale přes den nezavřel. Toho nejspíš využil zloděj a elektrokolo během dne ukradl. Majitel si tří let starého elektrokola cení na 50 tisíc korun,“ řekl Malcharczik.

Policie nabádá lidi k opatrnosti. „Jízdní kola odkládáme na přehledných místech a kvalitním zámkem je uzamykáme k vhodnému předmětu. To i v případě, že kolo odkládáme opravdu na chvíli,“ zdůraznil Malcharczik.

Je možné využít i zámků s elektronickým alarmem. „Pro dlouhodobější uložení ve společných prostorách bytových domů doporučujeme kontroly těchto prostor a i zde zabezpečit kolo kvalitním zámkem. Je vhodné si pořídit fotografii kola a zvážit jeho označení syntetickou DNA,“ dodal mluvčí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x