Kmotrou Divadelních Luhačovic je herečka Libuše Švormová

LUHAČOVICE - Luhačovice ožily 21. ročníkem festivalu Divadelní Luhačovice. Jeho kmotrou se tentokrát stala známá herečka Libuše Švormová, server Zlin.cz o tom informoval prezident festivalu Miloslav Mejzlík.

Festival Divadelní Luhačovice potrvá v lázeňském městě až do 24. srpna. Letošní repertoárová nabídka je – až na jednu výjimku – zcela věrná podtitulu „Přehlídka komorní divadelní tvorby“ a otevírá prostor především zralým hereckým osobnostem. Tou výjimkou bude vystoupení čerstvých absolventů ateliéru muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, kteří si naposledy, než se rozejdou či roztančí do různých divadel, zahrají Cabaret, jeden z nejlepších světových muzikálů. „Účast studentských inscenací patří od počátku – stejně jako česko-moravsko-slovenská kulturní vzájemnost – k tváři Divadelních Luhačovic. A zdá se, že k tomu přibyl i další odstín: přehlídka každoročně umožňuje divákům blíže poznat rozsahem menší divadelní produkce, které se zrodily v průběhu posledních desetiletí a přitahují nás svou kvalitou a koncentrací,“ poznamenal Mejzlík.

K neodmyslitelným osobnostem v roli pravidelného návštěvníka Divadelních Luhačovic patří přední slovenský herec Dušan Jamrich. Letos se představí i na jevišti – v monodramatu Trestajúci zločin (divadelní adaptace Viky Janouškové podle novely Jána Johanidese) v roli starého archiváře, který rekapituluje svůj pestrý a komplikovaný život. Sugestivní herecký projev, vnitřně se opírající o silné lidské a společenské téma, udržuje diváka v neustálém napětí. Insenace je na programu v úterý 20. srpna v 19.30 hodin.

Ve středu si diváci mohou zajít na hru Zavřete oči, swing přichází… v podání pražského Divadla v Řeznické z pera Vlasty Žehrové, která je zároveň režisérkou i herečkou představení po boku Kateřiny Steinerové, Ondřeje Kavana a Zbyňka Frice. Po loňském úspěchu inscenace Červená představí Divadlo v Řeznické koláž příběhů a písní inspirovaných atmosférou dvacátých let minulého století, kdy v dnešních prostorách divadla sídlila věhlasná vinárna V chaloupce, kam občas zašel na skleničku i Oldřich Nový.

Jako z Feydeauovy frašky vystřižena je absurdní situace z komedie současného francouzského dramatika Sébastiena Thiéryho Dva úplně nazí muži, když se úspěšný pařížský právník probudí jednoho rána nahý vedle svého podřízeného. Autor nezapře svoji hereckou zkušenost, když rozvíjí příběh s důslednou umanutostí i lehkou hravostí. V inscenaci Slováckého divadla vystupují Tomáš Šulaj, Pavel Šupina, Klára Vojtková a Petra Staňková. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

„O tom, že Čechovovy povídky luhačovickému komornímu jevišti sluší, jsme se nejednou přesvědčili. Tentokrát je přiváží pražské Divadlo U Valšů, a to v mistrné jevištní montáži slavného amerického dramatika Neila Simona Hodný pan doktor a ve zvláště přitažlivém hereckém obsazení: Jan Čenský, Miloslav Mejzlík, Jarmila Švehlová, Filip Tomsa nebo František Skopal a Malvína Pachlová nebo Lenka Zahradnická,“ konstatoval Mejzlík.

Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Joa Masteroffa Cabaret patří k ozdobám slavných muzikálových scén. Je strhující svými melodiemi i příběhem vyvěrajícím z atraktivního prostředí šantánu třicátých let, zejména však osudy mladých lidí zmítaných láskou ke svému umění uprostřed nastupujícího německého fašismu. „Ke cti studentů JAMU patří odvaha troufnout si na toto náročné dílo. Výsledek? Jejich představení Cabaretu v brněnském Divadle na Orlí byla vždy beznadějně vyprodána,“ dodal prezident festivalu.

V rámci doprovodného programu mohou lidé zavítat do haly Vincentka, kde je k vidění výstava známého zlínského výtvarníka Josefa Ruszeláka. Vedle výběru obrazů a volné grafiky nahlédnou návštěvníci také do jeho tvorby svázané po pětatřicet let s Městským divadlem ve Zlíně. Ve středu 21. srpna v 15.00 hodin ve Společenském domě se ve svém povídání pod názvem „Jak jsem je poznal…“ podělí lékař Jan Cimický o osobní setkání s hereckými a pěveckými osobnostmi České republiky. Očekávaná beseda s kmotrou festivalu Libuší Švormovou a prezidentem přehlídky Miloslavem Mejzlíkem se pak koná v pátek 23. srpna v 15.00 hodin ve Společenském domě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x